Nyt faktaark om EPS-emballage #faktaomEPS

Del:

Faktaarket kan hentes her.

Indeholdet af faktaarket kan læses nedenfor: (Faktaarket er opdateret februar 2020 pga. design). 

 

EPS – ekspanderet polystyren – er et let og miljøvenligt materiale bestående af 98% luft og 2% polystyren (plast). Det kendes i Danmark under varemærkenavnet Flamingo.

Når varer pakkes ind i emballage, tjener det grundlæggende et eller flere af følgende formål:

 1. Emballagen kan beskytte den indpakkede vare.
 2. Emballagen kan samle flere varer, så de nemmere kan transporteres.
 3. Emballagen kan sikre, at der vigtige informationer om varen er let tilgængelig.
 4. Emballagen kan anvendes for at øge salget.

De væsentligste grund til at anvende EPS-emballage er, at man vil beskytte produktet. Enten på grund af de stødabsorberende egenskaber, ligesom når vi bruger en cykelhjelm til at beskytte hovedet (som i øvrigt også laves af EPS). Eller fordi den transporterede vare har behov for EPS’ens isolerende egenskaber, hvilket særlig er relevant i f.eks. fiske- eller fødevarekasser.

EPS-emballage kan naturligvis også designes, så det kan anvendes til at samle flere enheder af produktet – og ved at sætte en label på emballagen kan EPS-viderebringe vigtige informationer. Derimod er formålet med EPS som emballagen kun i meget begrænset omfang at styrke salget.

Derfor måles valget af EPS som emballage ud fra funktionalitet og bæredygtighed. To parametre, som materialet står stærkt på. Om EPS funktionelt er den bedste løsning afhænger af de konkrete behov. Det er dog altid centralt, at sammenligne alle relevante parametre. Hvis varen, som skal beskyttes, afgiver kondens eller er fugtig, så skal man medregne at alternativ emballage af f.eks. pap skal tilføjes en beskyttende plastoverflade.

EPS-emballage, fødevarer og bæredygtighed:

 • Generelt kan det siges, at når det gælder ”miljøbelastning i forhold til produktion af fødevarer, kommer ca.80 procent fra fremstillingen af fødevaren, ca. 15 pct. fra transport og distribution, mens kun ca. 5 pct. kommer direkte fra emballagen. Madspild er således en langt større klimasynder end emballagen.(1)
 • FN vurderer at ca. 33% af alle fødevarer ender som madspild. CO2-aftrykket, af dette madspild svarer til ca. 50% af USA’s samlede klimaaftryk. (2) En rapport fra de engelske myndigheder har påvist, at op mod 50% af alle fødevare går til spilde inden de når forretningerne i udviklingslande. I England er tallet 3% Årsagen kan bl.a. tilskrives tilstrækkelig og korrekt brug af emballage. (3)
 • Analyser har påvist, at fiskekasser af EPS er bedst til at holde fisk nedkølet. Andre analyser har påvist, at EPS-emballager er det mest effektive materiale til opbevaring og transport af frugt og grøntsager. (4)

EPS-emballage og bæredygtighed:

 • Analyser har vist, at et skifte fra plast til bedst tilgængelige alternativ vil betyde en fordobling af energiforbruget til produktion af emballagen og der vil ske en tredobling af CO2-udledningen. (5)
 • EPS er 100% genanvendeligt. EPS-branchens medlemmer har arbejdet med genanvendelse af materialet siden 1995. Afhængig af design og formål er op mod 20% af EPS’en i nye produkter genanvendte rester og afskær fra produktion eller indsamlet og genanvendt EPS, som er granuleret. Der er således stort set intet spild fra produktion af EPS.
 • Anvendes EPS-råvarer baseret på genanvendt EPS kan CO2-belastningen fra råvareproduktion af polysten-pellets reduceres med over 70%. (6) Sammenlignes genanvendt EPS med bedst tilgængelige alternativer, så vil alternativet til EPS udlede over 8 gange så meget CO2. (7)
 • EPS består af 98% luft, og kun 2% råvare og vejer derfor betydeligt mindre end alternativ emballage.
 • Et skift til alternative materialer vil derfor betyde højere transportomkostninger og større klimabelastninger. Eksempelvis kræver fiskekasser, som vejer 3,5 gange EPS-kasser, mere end 3 gange så meget brændstof og udleder mere end 3 gange så meget CO2. Det svarer til mere end 3% af den samlede fragt. (8)

Korrekt emballering reducerer altså verdens samlede ressourceforbrug, fordi emballagen forhindrer, at produktet går i stykker og skal erstattes. En række livscyklusanalyser (LCA’er) har påvist, at EPS har en bedre miljø- og klimaprofil end alternative emballageløsninger. (9)

EPS beskytter ekstra godt, fordi det består af 98% luft. Det gør, at materialet virker lidt som en airbag, og effektivt absorberer stød og slag. Samtidig fungerer luften som isolering for varer, der skal holdes varme eller kolde.

Og EPS er, når korrekt indsamlet, en ren affaldsfraktion, som er nemt kan genanvendes. Alternative emballager, som består flere materialetyper, skal først opdeles før de evt. kan genanvendes.

EPS-emballage kan, hvis det ønskes af kunden, leve op til samtlige kriterier til bæredygtig emballage, som formuleret af den amerikanske organisation Sustainable Packaging Coalition(10)

Blandt andet også derfor er EPS-emballage et bæredygtigt valg.

 

Kilder

(1) https://www.teknologisk.dk/ydelser/skal-vi-pakke-vores-foedevarer-ind-i-bananblade/41161

(2) http://www.fao.org/3/a-bb144e.pdf

(3) https://www.bbc.com/news/business-47161379

(4) Se mere på https://eps-airpop.dk/fiskekasser-af-eps/

(5) https://www.hw.ac.uk/news/articles/2018/a-plastic-ban-could-increase-damage-to.htm

(6) https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2019/08/978-87-7038-094-2.pdf

(7) Egne estimater baseret på https://www.hw.ac.uk/news/articles/2018/a-plastic-ban-could-increase-damage-to.htm og https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2019/08/978-87-7038-094-2.pdf

(8) Beregnet via http://gronberegner.teknologisk.dk/

(9) Find eksempler her https://eps-airpop.dk/publikationer/

(10) https://sustainablepackaging.org/wp-content/uploads/2017/09/Definition-of-Sustainable-Packaging.pdf