EPS-emballage gør, at COVID-19-vacciner kommer sikkert frem

Kravene til opbevaring og fragt af medicinalprodukter er høje, da produkterne blandt andet skal opbevares sikkert, i et rent miljø og med den rette temperatur – nogle vacciner skal opbevares helt ned til -70 celsius.

Del:

Når Covid-19-vaccinerne i disse dage bliver sendt ud i verden, så kræver det en helt særlig indpakning og beskyttelse. Ud over at vaccinerne skal være sikret, så de ikke kan gå i stykker, og vægten skal være så lav som muligt, så skal temperaturen ligge i helt specifikke temperaturspænd alt efter den specifikke vaccine. Spændene går fra -70°C og helt op til +8°C.

EPS viser i disse dage sin evne til at beskytte vacciner og medicinalprodukter,” fortæller Chresten Heide-Anderson, der er projektchef i EPS-branchen – en del af Plastindustrien. ”Vi ser, at COVID-19 vaccinerne bliver transporteret i transportemballage af EPS over hele verden. I Tyskland leveres de f.eks. af Schaumaplast, mens det er andre EPS-producenter i eks. USA,” fortæller Chresten Heide-Anderson.

Emballagen skal designes rigtigt.

En højere temperatur er ikke ensbetydende med en simplere fragt. Hvis temperaturen skal ligge mellem -15°C til -25°C, så kræver det mere af indpakningen, end hvis temperaturen skal være -70°C,” forklarer Markus Hoffmann, der er administrerende direktør hos Schaumaplast.

Tøris har en temperatur på -78°C, og derfor er man nødt til at bruge særlige køleelementer til vaccinerne, og fragtkasserne har ikke indbygget strøm. Fragtkasserne, der er lavet af ekspanderet polystyren (flamingo) fra BASF, er blevet testet flere gange i mange forskellige temperaturer, inden de blev sendt ud i verden. Indtil videre har fragtfirmaer som DHL leveret titusindvis af vacciner i netop disse kasser.

Vi er stolte over, at vores produkter er en del af løsningen, når vacciner skal leveres sikkert til deres destination. Det viser, at selv 70 år efter EPS blev opfundet, så er det stadig en uvurderlig del af vores liv, som for eksempel når det kommer til at sikre logistikken for følsomme pharmaceutiske produkter,” fortæller Klaus Ries, der er Chef of BASF Styrenics i Europa og formand for EUMEPS, den europæiske EPS-branche.

Læs mere om fragtkasserne her.