EPS i den cirkulære økonomi

Der er mange eksempler på genanvendelse af EPS – ekspanderet polystyren. Rent faktisk er der konkrete eksempler på, at EPS indgår i den cirkulære økonomi på samtlige beboede kontingenter.

Del:

Genanvendelse af EPS, også kendt som Flamingo, sker på mange forskellige måder. Det afhænger bl.a. af den generelle affaldsinfrastruktur i de forskellige lande. F.eks. indsamles EPS i Holland på nogle kommunale genbrugsstationer.

 

Her på siden kan du finde links til en række forskellige cases, så når vi siger, at EPS er 100% genanvendeligt, så er det baseret på erfaringer fra mange lande. Desværre er det ikke 100% af EPS’en, som bliver genanvendt, men det er et klart mål for EPS-branchen. Vi har da også siden 1995 arbejdet med genanvendelse af EPS gennem branchens egen ordning.

Japan

I Japan genanvendes EPS via koncentrat fra appelsinskaller, som denne video illustrerer.

Københavns Nordhavn

I Københavns Nordhavn reduceres 600 EPS-fiskekasser til at fylde en brøkdel, mere specifikt kun een kubikmeter.

Læs mere om det her.

Silkeborg Forsyning

Hos Silkeborg Forsyning har de konstateret, at der er potentiale i at genanvende kommunalt indsamlet EPS og sælge fraktionen til fremstillingsindustrien.

Læs mere om det her. 

DAKOFA vurderer, at der er stort potentiale i genanvendelse af EPS

De bedste EPS-fraktioner fra kommunernes genbrugspladser kan ifølge affaldsselskaber og kommuner afsættes til ca € 450 pr ton, mod en forbrændingspris på ca 420 kr/ton. Der er dermed en potentiel besparelse på ca 3.600 kr/ton EPS.

Læs mere om det her. 

Life EPS Sure

I Spanien arbejder projektet Life EPS Sure med genanvendelse af EPS-fiskekasser.

Læs mere om det her. 

Polystyvert

I Canada har virksomheden Polystyvert udviklet en metode til genanvendelse af EPS.

Læs mere om det her.

PS Loop

I Holland er et nyt genanvendelsesanlæg er på vej. Det er det første af sin art i Europa, og det giver mulighed for at genanvende brugt EPS, der indeholder HBCDD. Etableringen sker i forlængelse af EU Kommissionens nyligt præsenterede plaststrategi, og det er en samlet europæisk EPS branche, således også de danske EPS-producenter, der står bag det nye anlæg i Holland.

Læs mere om PS Loop her.

BEWISynbra

BEWISynbra har lanceret en hel division med fokus på genanvendelse af EPS.

Læs mere om det her. 

EPS Recycle

I Nordjylland har virksomheden EPS Recycle ligeledes fokus på genanvendelse af EPS.

Læs mere om det her. 

INCTO Greenmax

Har eksempler på indsamling og genanvendelse af EPS på samtlige kontinenter, og i så vidt forskellige lande som Australien, Argentina, Japan, KinaFrankrig, RuslandSerbienSydafrika, USA, og mere USA.

Agilyx

I USA genanvender Agilyx ligeledes EPS.

Internationalt virksomhedssamarbejde

Der er også eksempler på internationalt samarbejde mellem virksomheder fra Nordamerika og Europa, som vil indsamle husholdnings-EPS.

Læs mere her.