EPS i den cirkulære økonomi

Der er mange eksempler på genanvendelse af EPS – ekspanderet polystyren. Rent faktisk er der konkrete eksempler på, at EPS indgår i den cirkulære økonomi på samtlige beboede kontingenter.

Del:

Genanvendelse af EPS, også kendt som Flamingo, sker på mange forskellige måder. Det afhænger bl.a. af den generelle affaldsinfrastruktur i de forskellige lande. F.eks. indsamles EPS i Holland på nogle kommunale genbrugsstationer.

 

Her på siden kan du finde links til en række forskellige cases, så når vi siger, at EPS er 100% genanvendeligt, så er det baseret på erfaringer fra mange lande. Desværre er det ikke 100% af EPS’en, som bliver genanvendt, men det er et klart mål for EPS-branchen. Vi har da også siden 1995 arbejdet med genanvendelse af EPS gennem branchens egen ordning.

Japan

I Japan genanvendes EPS via koncentrat fra appelsinskaller, som denne video illustrerer.

Københavns Nordhavn

I Københavns Nordhavn reduceres 600 EPS-fiskekasser til at fylde en brøkdel, mere specifikt kun een kubikmeter.

Læs mere om det her.

Silkeborg Forsyning

Hos Silkeborg Forsyning har de konstateret, at der er potentiale i at genanvende kommunalt indsamlet EPS og sælge fraktionen til fremstillingsindustrien.

Læs mere om det her. 

DAKOFA vurderer, at der er stort potentiale i genanvendelse af EPS

De bedste EPS-fraktioner fra kommunernes genbrugspladser kan ifølge affaldsselskaber og kommuner afsættes til ca € 450 pr ton, mod en forbrændingspris på ca 420 kr/ton. Der er dermed en potentiel besparelse på ca 3.600 kr/ton EPS.

Læs mere om det her. 

Life EPS Sure

I Spanien arbejder projektet Life EPS Sure med genanvendelse af EPS-fiskekasser.

Læs mere om det her. 

Polystyvert

I Canada har virksomheden Polystyvert udviklet en metode til genanvendelse af EPS.

Læs mere om det her.

PS Loop

I Holland er et nyt genanvendelsesanlæg er på vej. Det er det første af sin art i Europa, og det giver mulighed for at genanvende brugt EPS, der indeholder HBCDD. Etableringen sker i forlængelse af EU Kommissionens nyligt præsenterede plaststrategi, og det er en samlet europæisk EPS branche, således også de danske EPS-producenter, der står bag det nye anlæg i Holland.

Læs mere om PS Loop her.

BEWISynbra

BEWISynbra har lanceret en hel division med fokus på genanvendelse af EPS.

Læs mere om det her. 

INCTO Greenmax

Har eksempler på indsamling og genanvendelse af EPS på samtlige kontinenter, og i så vidt forskellige lande som Australien, Argentina, Japan, KinaFrankrig, RuslandSerbienSydafrika, USA, og mere USA.

Agilyx

I USA genanvender Agilyx ligeledes EPS.

Internationalt virksomhedssamarbejde

Der er også eksempler på internationalt samarbejde mellem virksomheder fra Nordamerika og Europa, som vil indsamle husholdnings-EPS.

Læs mere her.