EPS-branchen bidrager til kompetenceløft i udviklingslande og underviser på Danida-kursus om udvidet producentansvar

Del:

Den 1. maj 2024 holdt EPS-branchens projektchef, Chresten Heide-Anderson, oplæg på Københavns Universitet for 22 miljømyndighedsrepræsentanter fra Colombia, Indien, Indonesien, Kenya og Thailand.

Oplægget var en del af et kursusprogram arrangeret af Udenrigsministeriet afdeling for udviklingsbistand (Danida). Oplægget fokuserede specifikt på, hvordan EPS, også kendt som Flamingo, indgår i den cirkulære økonomi og kan udrulles i EPR (udvidet producentansvar).

Blandt temaerne var, at der skal være fokus på produkter og applikationer frem for udelukkende at kigge på materialet. Der er for eksempel stor forskel på, hvor let det er at sikre genanvendelse af tapet eller pizzabakker sammenlignet med papir og pap generelt. På samme måde skal man være opmærksom på forskellen mellem EPS transportemballage, EPS-engangsemballage og EPS affald fra byggeriet. F.eks. er EPS transportemballage anerkendt af FN’s miljøprogram, UNEP, som “recycled at scale and in practice on a global level,” som en af kun seks plastemballager.

En af anbefalingerne til kursisterne var at sikre særskilte affaldsstrømme for EPS’en samt stærkt samarbejde med waste-pickers, som i høj grad kan bidrage til at sikre øget genanvendelse af EPS i udviklingslande. Den sidste anbefaling er baseret på erfaring fra Sydafrika, hvor EPS anerkendes som genanvendeligt, fordi genanvendelsesprocenten overstiger 30%.

Det er anden gang, at EPS-branchen bidrager med kompetenceløft til udviklingslande på Danida kurser.