Nyt anlæg til genanvendelse af EPS

Del:

Et nyt EPS-genanvendelsesanlæg er på vej i Holland. Det er det første af sin art, hvor det er muligt at genanvende brugt EPS, der indeholder HBCDD.

Etableringen sker i forlængelse af EU Kommissionens nyligt præsenterede plaststrategi, og det er en samlet europæisk EPS branche, således også de danske EPS producenter, der står bag det nye anlæg i Holland.

Genanvendelsesanlægget kan håndtere op mod 3000 tons EPS affald årligt. Det særlige ved anlægget er, at det kan håndtere EPS affald, der indeholder HBCD. Anlægget skal sikre, at forskellige former for EPS kan blive genanvendt og blive til nye produkter af høj kvalitet.

Fra murisolering til cykelhjelm

Jakob Clemen, miljøkonsulent i Plastindustrien, udtrykker glæde ved etableringen af det nye anlæg:

– Det er meget positivt, at branchen etablerer dette anlæg, for der er et behov for at øge genanvendelsen af EPS i EU. Når EPS affaldet samtidig kan genanvendes til en kvalitet, der kan bruges som råvarer til nye EPS produkter, er det helt i tråd med intentionerne om etablering af en cirkulær økonomi.

Anlægget skal ikke blot håndtere isoleringsmaterialer fra byggeriet, men også forskellige former for emballager. Særligt i de emballager, der importeres fra Østen, har det vist sig, at HBCDD ofte er tilsat. Dermed kan al EPS tilsat HBCDD sendes til anlægget i Holland og blive genanvendt til nye råvarer, der kan være med til at skabe nye gode produkter af høj kvalitet.

Se hele historien på plast.dk.