Plastindustrien bidrager til ny undersøgelse af EPS i Østersøen

EPS er blandt de plastmaterialer, der findes på de danske strande. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og fiskeriminister Karen Ellemann sætter nu gang i et projekt, der skal finde ud af, hvor store mængder der er tale om, hvor det kommer fra, og hvordan problemet kan løses. Plastindustrien bidrager til undersøgelsen.

Del:

En del af al den plast, der skyller op på vores strande er af materialet EPS. Det ønsker miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Fiskeriminister Karen Ellemann at blive klogere på.

Derfor har de to ministre valgt at sætte gang i et nyt projekt, der skal give os mere viden og se på hvordan vi kan sikre, at EPS’en ikke havner i naturen.

– Vi bruger flamingoplast til mange formål i Danmark. Både i byggeriet, i cykelhjelme og som emballage gør materialet stor gavn, men ligesom alle andre plasttyper har flamingoplast intet at gøre i vores natur eller have. Nu vil vi have undersøgt, hvor stort problemet er, og om der er bedre måder at bruge og genbruge materialet på, siger Esben Lunde Larsen.

Ros til plastbranchen fra miljø- og fødevareministeren

Plastindustrien ser positivt på undersøgelsen, som brancheorganisationen gennem sin EPS-sektion også kommer til at bidrage aktivt til.  Adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup siger:

– Plast hører ikke hjemme i havet eller i naturen, og derfor er vi meget opsatte på at komme forureningen til livs. Det håber vi, den ny undersøgelse kan hjælpe os med. Vi har en formodning om, at en stor del af den EPS-plast, vi finder i naturen, ikke stammer fra Danmark, men derfor skal problemet løses alligevel, og det bidrager vi meget gerne til.

Miljø- og fødevareministeren roser Plastindustrien for at gå løsningsorienteret til problemstillingen:

– I Danmark har vi heldigvis en plastindustri, som aktivt medvirker til omstillingen af en mere cirkulær økonomi, og den danske plastindustri har længe haft fokus på genanvendelse af EPS-plast. Samtidig er det nødvendigt at huske på, at plastaffald kan stamme langvejs fra. Det er derfor positivt, at dette projekt er et regionalt projekt, som dækker hele Østersøen

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister

Projektet er en del af indsatsprogrammet under Danmarks Havstrategi I. Projektet vil ligeledes bidrage til udvikling og implementering af HELCOM handlingsplan for marint affald, hvor Danmark har påtaget sig rollen som ”lead country” for dette tiltag.

Projektet vil løbe indtil marts 2019, COWI er leverandør. Projektet er muliggjort gennem en bevilling på én mio. kroner fra det danske hav- og fiskeriudviklingsprogram om fremme af gennemførelsen af den Integrerede Maritim Politik (IMP).