Det er vigtigt at måle for radon

Del:

Jeg har i dag modtaget brev fra Herlev Kommune med overskriften; “Det er vigtigt at måle for radon”

Teksten er relevant for alle – også selv om de ikke bor i Herlev, så den deler jeg lige:

“Radon trænger op fra undergrunden og ind i huse gennem de utætheder, der er i gulvkonstruktioner, kældervægge og lignende. Den radioaktive gasart findes i alle huse, men der er store forskelle i mængden af radon fra landsdel til landsdel – og fra hus til hus.

De seneste tre år har 50 husstande i Herlev Kommune valgt at måle husets radonniveau via oplysningskampagnen radonfrithjem.dk. Data fra målingerne i Herlev viser, at 50 procent af de målte huse havde mere radon end det niveau, som Sundhedsstyrelsen og Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler som vejledende grænseværdi.

Siden 1998 har bygningsreglementet krævet, at nybyggede huse er radonsikrede. Nye tal fra Bolius kampagne viser dog, at omkring 30 procent af alle målte huse bygget efter 2000 har mere radon, end myndighederne anbefaler.

Derfor opfordrer Herlev Kommune alle husejere til at måle, uanset opførelses år.

Hvorfor skal mængden af radon måles?

Både dansk og international forskning har vist, at den radioaktive gasart radon er sundhedsskadelig. Det er alment anerkendt af myndigheder og sagkyndige, at der er en direkte sammenhæng mellem mængden af radon, man udsættes for, og risikoen for at få lungekræft – især for rygere. Sundhedsstyrelsens skøn er, at radon årligt er medvirkende årsag til ca. 300 lungekræfttilfælde i Danmark.

Med oplysningskampagnen radonfrithjem.dk er det hensigten at få husejere til at måle, om de har for høje koncentrationer i huset. Det er Bolius Boligejernes Videncenter, som er datterselskab af den almennyttige forening Realdania, der står bag kampagnen Få mere at vide om radon Information om radon samt henvisninger til firmaer, der leverer måleudstyr, er samlet på radonfrithjem.dk.

Har du spørgsmål eller kommentarer, er det også her du kan få hjælp fra fageksperter og finde vejledning om de ofte enkle løsninger, der findes, hvis en måling viser et for højt radonniveau i huset.