EPS-fiskekasser i den cirkulære økonomi

Sidste år satte Norge en ny rekord, da da landet eksporterede fisk og anden skaldyr for mere end 100 milliarder norske kroner. Og langt største delen af den friske fisk sendes i fiskekasser af EPS. Det er nemlig godt for miljøet. Bl.a. fordi fiskekasser af EPS er 100% genanvendelige. Det har vores norske søsterforening, EPS-gruppen, lavet en film om.

Del:

Vi har venligst fået lov til at gengive filmen her.

Hos EPS-gruppen har de talt med foreningens formand, Jan-Erik Engebretsen, om filmen. Jan-Erik Engebretsen sidder også i bestyrelsen i EPS-branchen. I EPS-branchen gengiver vi her interivewet på dansk. 

– “Vi har lovet os selv, at vi vil få knust myterne, og at vi vil få fortalt, hvordan EPS faktisk er en miljøvenlig løsning, som bidrager til det norske fiskerieventyr”, siger Jan-Erik Engebretsen.

– “Den norske fiskerisektor er vigtig for Norge. Hvert år eksporteres 2,5 millioner ton skaldyr fra Norge til alle verdenshjørner, og laks alene tegner sig for en million tons. Verdens første EPS-fiskekasse blev lavet i 1965, og i dag er det meste af den friske fisk pakket og transporteret i fiskekasser af EPS,” siger Jan-Erik Engebretsen.

Han forklarer, at EPS-foreningen har lavet filmen, fordi man ønsker at vise, den værdi EPS har som materiale.

– “Vi er meget glade for at kunne vise filmen og ikke for at vi kan fortælle om de unikke egenskaber og miljøfordele, som EPS har som materiale.  Det er vores vurdering, at mange mennesker slet ikke kender til materialets unikke egenskaber , eller hvordan det kan bidrage til den cirkulære økonomi“, afslutter Jan-Erik Engebretsen.

En række miljø fordele

Filmen understreger de mange miljømæssige fordele, som er når man anvender fiskekasser af EPS til transport af frisk fisk:

  1. Fiskekasser af EPS består af 98% luft og 2% polystyren. Det giver materialet en meget lav vægt, hvilket reducerer emissioner under transport af frisk fisk, når man sammenligner med andre materialer.
  2. Det høje luftindhold giver EPS-fiskekasserne en høj isoleringsværdi. Det reducerer madaffald, fordi fisken forbliver fersk og frisk i en ubrudt kølekæde. Madspild er som bekendt en af ​​de største klimaudfordringer. På globalt plan ender en tredjedel af alle madvarer som madspild, hvilket gør det globale madspild til en større klimasynder end Indien
  3. Fiskekasser af EPS kan genanvendes – og ikke mindst bliver genanvendt. Efter brug vaskes, samles komprimeringen og omdannes til nyt råmateriale. Denne råvare bruges blandt andet til produktion af isoleringspaneler – som bidrager til reduktion i CO2-emissioner. Også i Danmark omdannes brugte fiskekasser til ny råvarer