Nyt faktaark om EPS på byggepladsen. #faktaomEPS

EPS – ekspanderet polystyren – er et let og miljøvenligt materiale bestående af 98% luft og 2% polystyren (plast). Det kendes i Danmark under varemærkenavnet Flamingo.

Del:

Faktaarket kan hentes her.

Du kan læse indholdet af faktaarket nedenfor:

Materialet har fremragende isoleringsegenskaber, lav vægt og modstår fugt og skimmel. Som isolering bidrager EPS til mere energieffektive bygninger gennem effektive løsninger. Mange af de EPS-produkter som anvendes i byggeriet er designet til at reducere arbejdstiden på byggepladsen.

EPS er 100% genanvendeligt. EPS-branchen har derfor udarbejdet dette faktaark, således at vi kan øge genanvendelsesgraden af EPS i byggeriet.

1. Sikre alle materialer til vind.

EPS-produkterne er meget lette med hensyn til volumen, dette gør produkterne lette at arbejde med, men let kan flyttes af enkraftig blæst. Det er derfor vigtigt at sikre EPS på byggepladsen, så materialerne ikke beskadiges eller spredes.

2. Brug varmekniv, når du skærer EPS.

For at undgå spredning med EPS-perler anbefaler vi at bruge en varmekniv (eller glødetråd) til at skære EPS og ikke almindelig håndsav. Varmekniven giver både et mere præcist snit, og du behøver ikke at rive materialet op. Der er flere varianter af disse, både håndholdte klinger til formskæring og større bordknive til at skære EPS’en.

3. Sorter afskåren EPS i separate poser.

På grund af den store volumen og den lave vægt er det en stor fordel at sortere EPS separat. Dermed kan antallet af tømninger af restaffald reduceres.

Når EPS er sorteret i sin egen fraktion kan det med fordel komprimeres og sælges til genanvendelse. Her opnås størst værdi, hvis hvid og grå EPS er sorteret i særskilte fraktioner. Polystyrenskum af andre farver er typisk XPS og bør sorteres i sin egen pose. Det øger kvaliteten i genanvendelsen.

 

Kildesorteringen gøres nemmest på byggepladsen, når der:
• Er passende sækkestativer til EPS, hvor skæring og bearbejdning finder sted.
• Det er tydeligt markeret, at poserne er til EPS.
• Poser der kan rumme 800 til 2000 liter er at foretrække på grund af EPS’ens volume.

I EPS-branchen kan vi henvise til aftagere af den brugte EPS, hvis din genbrugsplads eller dit affaldsselskab ikke kan hjælpe dig.