Mere plast giver lavere klimapåvirkning

EPS er en del af løsningen, når vi skal reducere vores klimapåvirkning. Det argumenterer EPS-branchens projektchef i en række sjællandske medier, herunder Frederiksborg Amts Avis.

Del:

» Det kan være en god idé at overveje alternativer til plast, når du skal renovere din bolig, for plast er jo ikke særlig godt for miljøet, « var grundlæggende budskabet i en artikel af Rune Reggelsen Skjold i tillægget » Din Bolig « 7/ 10. Desværre er præmissen i artiklen forkert, særligt når det kommer til plast i byggeriet og dermed i boligen.

Alle byggematerialer har en eller anden miljø-og klimapåvirkning. Det gælder både i produktionsfasen, vedligeholdelsesfasen og efterfølgende, når materialet skal udskiftes efter 5-10 eller 50+ år. Derfor gælder det om at vælge materialer, der er langtidsholdbare, kræver få ressourcer at vedligeholde, og som har lavest mulige miljø-og klimapåvirkning, når det skal udskiftes. Her har plast nogle betragtelige fordele i forhold til alternativerne.

Hvis vi eksempelvis ser på EPS, ekspanderet polystyren eller Flamingo, som det typisk kaldes i Danmark, så benyttes de som isolering af vores boliger. Beregninger har påvist, at for hver liter olie, som anvendes til produktion af EPS-isolering, kan vi spare op mod 200 liter olie til opvarmning af boligen over de næste 50 år.

Dertil kommer, at isoleringsevnen ved EPS er bedre end traditionel isolering, så man skal faktisk benytte væsentligt mindre af det. Og eftersom EPS-isolering hverken skal vedligeholdes eller synker sammen, så det kan holde hele boligens levetid. Det er således kun nødvendigt at efterisolere, hvis man ønsker endnu bedre isoleringsevne.

En anden mulighed med EPS i boligen er at bygge huset på et fundament af EPS. Denne løsning kan erstatte traditionelle løsninger ved byggerier typisk op til to en halv etage, og beregninger har vist, at et nybygget hus på 150 m2 med EPS som fundament kræver over to tons mindre CO2 at bygge, når man sammenligner med de konventionelle byggemetoder.

Når den brugte EPS så skal håndteres om 50 år eller mere, så er materialet 100 procent genanvendeligt og kan benyttes til produktion af ny EPS-isolering -og når vi genanvender EPS, så reducerer vi dets klimapåvirkning med over 50 procent.

Der er naturligvis situationer i byggeriet, hvor alternativer til EPS og anden plast er en bedre løsning. Men når det kommer til byggeriet, så er EPS og anden plast en af de mest effektive veje til at nå vores mål om en 70 procent reduktion i CO2-udledning. Når den brugte EPS så skal håndteres om 50 år eller mere, så er materialet 100 procent genanvendeligt.

 

Indlægget har været bragt d. 12. oktober 2020 i Frederiksborg Amts Avis, samt dagbladene Køge, Roskilde, Ringsted, Kalundborg, Nordvest, Næstved og Slagelse under Sjællandske Medier.