#FaktaomEPS: Kommunal genanvendelse i Danmark – juni 2021

Endnu mere indsamling af EPS i danske kommuner. Det samlede tal er nu 36 kommuner.

Del:

Endnu mere indsamling af EPS i danske kommuner. Det samlede tal er nu 36 kommuner. Disse kommuner dækker affaldshåndtering for over 46% af danskerne. I EPS-branchen er vi bekendte med, at der er forventet opstart for yderligere indsamling hos en række kommuner henover sommeren. Vi følger nøje med.

Blandt de nye kommuner er Aalborg som er startet op med indsamling. Det alene betyder, at yderligere mere end 200.000 danskere nu kan aflevere deres brugte EPS til genanvendelse.

Vi er bekendt med, at 20 kommuner konkret bekræftet overfor EPS-branchen, at de er på vej med indsamling af EPS via genbrugspladser. Det betyder, at 57% af kommunerne har bekræftet, at indsamling af EPS via genbrugspladser er den rette vej at gå. Tilsammen håndterer de 57% kommuner affaldet for knap 70% af danskerne. Derudover har EPS-branchen bidraget med input til en lang række kommuner, som ser nærmere på konkrete løsninger.

Kommuner som indsamler EPS er markeret med grøn.

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark og de kommuner, som er på vej til at genanvende indgår med blå.

Om Kommunale genanvendelse af EPS

EPS – ekspanderet polystyren – er som bekendt 100% genanvendeligt. I EPS-branchen genanvender medlemmerne stort set 100% af eget EPS-affald fra produktionen, hvilket betyder betragtelig økonomiske og klimamæssige besparelser. For hvert kilo EPS vi genanvender i produktionen, så undgår vi over 3 kilo CO2-udslip – i forhold til, at affaldet blev energiudnyttet. Derfor har vi i branchen også siden 1995 taget EPS affald tilbage fra de af vores kunder, som har kunnet returnere ren, hvid EPS, som kunne indgå i direkte i produktionen. Hver gang vi har kunnet genanvende et kilo EPS, så har undgået 3 kilo CO2-udslip – i forhold til, at affaldet blev energiudnyttet.

Men det er ikke al EPS, som kan genanvendes direkte i produktionen. Dels fordi opskumningsprocessen kræver, at der kommer ny råvarer ind i produktionen for at sikre kvaliteten af produktet, og dels fordi det kun er egne materialer, der kan genanvendes direkte i produktionen – ellers er der ikke den fornødne sporbarhed. Derfor arbejder EPS-branchen for, at al den EPS, som vi ikke selv kan direkte genanvende bliver indsamlet, for det kan al sammen omsmeltes til ny polystyrenråvarer, som igen kan blive til ny EPS-råvarer. Det kræver, at EPS kan afleveres på genbrugspladsen i kommunerne, for det er det optimale sted for borgerne at aflevere det. Samlet set sparres der i produktionen og i forhold til energiudnyttelse 5 kilo CO2 for hvert kilo EPS, som vi genanvender. Kan vi genanvende EPS’en direkte i produktionen er CO2-besparelsen på 6 kilo.

EPS-branchen har gennemgĂĄet alle kommuner og affaldsselskabers hjemmesider for at se om de indsamler EPS til genanvendelse. To gange om ĂĄret gennemgĂĄs alle kommuner, som ikke indsamler for at se om de er gĂĄet i gang. Derudover opdateres kortet, nĂĄr EPS-branchen bliver orienteret om indsamling af EPS i forskellige kommuner.