PS Loop: Innovativt hollandsk anlæg vil genanvende nedrivnings EPS-isolering slår dørene op i næste uge.

Det nye genanvendelsesanlæg i Holland vil sikre, at nedrivningsaffald af EPS bliver genanvendt til nye råvarer. Samtidig kan anlægget skille cements, jord og tidligere tiders flammehæmmere fra EPS-isoleringen, så det kan indgå i den cirkulære økonomi på ny.

Del:

PolyStyreneLoop (i Terneuzen, Holland) skal efter planen åbne den 16. juni. Anlægget blev bygget for at bevise den tekniske og økonomiske gennemførlighed af en storskalaløsning med lukket kredsløb til genanvendelse af EPS-byggeaffald.

PolyStyreneLoop-anlægget vil genanvende EPS-isolering ved hjælp af en fysisk genanvendelsesproces baseret på CreaSolv®-teknologien. Anlægget vil omdanne EPS-nedrivningsaffald fra Holland, Tyskland og en række andre lande til nyt råmateriale af høj kvalitet.  Alle former for urenheder, f.eks. cement eller andre bygningsrester samt det gamle tilsætningsstof HBCD, vil blive fjernet på sikker vis, og værdifuldt brom vil blive genvundet.

“Dette anlæg viser, hvordan EPS-industrien altid er på udkig efter måder at øge sine genanvendelsesmuligheder på”, siger Lein Tange, meddirektør for PolyStyreneLoop. “Formålet med dette anlæg er at bane vejen for opførelsen af lignende EPS-genanvendelsesanlæg i resten af Europa.”

PolyStyreneLoop er et enestående eksempel på samarbejde i hele værdikæden. Selskabet er nemlig en hollandsk non-profit, som bl.a. fik støtte af EU’s LIFE-program, men derudover er ejet af mere end 70 virksomheder og EPS-brancheforeninger fra hele EPS-værdikæden. Selskabet er dermed en blanding af et kooperativ og et andelsselskab.

PolyStyreneLoop vil hvert år kunne genanvende 3.300 tons brugt EPS-isolering. Dermed dokumenterer anlægget, at det teknisk, økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt at benytte denne form for genanvendelse, når det kommer til EPS. Samtidig skaber løsninger erfaringer for snavset EPS affald fra andre sektorer, som dermed også vil kunne sikres nyt liv i den cirkulære økonomi.

“Det er et stort plus, at anlægget ikke kun kan tage sig af det nyt nuværende byggeaffald, men også af gammelt EPS-byggeaffald, som er meget snavset eller tilsat tidligere tiders flammehæmmere”, siger Jan Noordegraaf, meddirektør for anlægget. “Vi viser samtidig, at vi kan genanvende EPS via fysisk genanvendelse med stort set samme mængde strøm, som anvendes til mekanisk genanvendelse – og den energi, vi bruger, kommer udelukkende fra vindmøller.”

PSLoop-anlægget vil demonstrere muligheden for uendelig genanvendelse af EPS. Senere vil det også genanvende ekstruderet polystyren, eller XPS, også kendt som StyrofoamTM.

Læs mere om PS Loop her.