Skumplast sikrer gaverne og juleanden

Emballage af EPS skumplast sørger for, at julegaverne når frem i god behold, og julemaden holder sig frisk.

Del:

Bag festligt gavepapir er populære julegaver som fladskærme, high tech legetøj og husholdningselektronik ofte beskyttet af hvide lette skaller af EPS skumplast. De er en væsentlig årsag til, at de skrøbelige gaver når sikkert frem til juleaften.

Fakta
  • EPS består af 98% luft og 2% polystyren, hvor luften er lukket inde i små celler af polystyrenplast.
  • Råvaren er polystyrenperler, der ved hjælp af vanddamp skummes op til det meget lette og luftige materiale.
  • EPS emballager anvendes til beskyttelse og transport af fx elektronik, fødevarer, medicin, hvidevarer og møbler.

Det sparer ærgrelser, men også en masse besvær og penge, hvis defekte julegaver skal repareres eller byttes.

Millioner af airbags

EPS består af 98% luft gemt i millioner af små sammenhængende plastlommer. Derfor virker EPS skallerne som en elastisk airbag, der er utrolig god til at opsuge stød og slag. Og det er effektivt! B&O tester eksempelvis alle deres EPS-emballager med fald fra forskellige højder og vinkler.

Bagefter skal de indpakkede TV-skærme og højttalere være fuldstændigt intakte og funktionsdygtige, før emballagen bliver godkendt til brug.

Opfundet ved et tilfælde

Faktisk er det en tilfældighed, at vi nu i flere generationer har brugt EPS til at beskytte skrøbelige varer under transport.  Et mislykket laboratorieforsøg i jagten på et isoleringsmateriale til telefonkabler endte i stedet for med et helt nyt hvidt skumplastmateriale – ekspanderet polystyren – i daglig tale ofte forkortet som EPS.

Opfindelsen blev gjort i december 1949 i Tyskland, men om det var derfor, at juleklokker i 1952 blev de første EPS produkter på markedet, ved vi ikke.

– Det var da en meget sjov idé, men først da man kiggede nærmere på skumplastens mange andre egenskaber, kom der for alvor skred i udnyttelsen af det nye lette materiale, fortæller Jakob Clemen, miljøkonsulent i Plastindustrien.

Juleand i skum

De mange tætte luftceller betyder nemlig også, at EPS isolerer rigtigt godt. Det holder på varmen eller kulden, hvis det er vigtigt.

Derfor bliver EPS i dag i stor stil brugt til isolering af vores huse, men også til transport af fødevarer over lange afstande, hvor det er vigtigt at holde en lav temperatur i lang tid.

– Internetbutikker, der sælger friske fødevarer benytter EPS kasser, når fersk kød og frisk fisk skal ud til forbrugerne, forklarer Jakob Clemen.

Derfor vil en hel del danskere allerede stifte bekendtskab med julens første EPS, når juleanden og andre lækkerier til højtiden købt på internettet bliver leveret ved gadedøren.

EPS kassen kan faktisk holde kød og fisk koldt nok i mindst 24 timer!

Sparer energi

Og det giver rigtig god mening at sikre fødevarerne under transporten. Eksempelvis er energiforbruget til at fremstille EPS-emballage til fisk kun 5% af den energi, der anvendes til fangst, transport og forarbejdning af friske fisk.

– Hvis fisken, anden eller andre fødevarer til julen ikke holdes tilstrækkeligt kolde, eller hvis de bliver beskadiget på vejen ud til forbrugerne, betyder det derfor også et stort ressourcetab, slutter Jakob Clemen

Bliver genbrugt

EPS bliver i et vist omfang genbrugt til nye EPS produkter – emballager, pakkefyld og isoleringsmaterialer. Omsmeltet bliver det brugt til fremstilling af blandt andet havemøbler og blomsterbakker.

Resten bliver brændt sammen med husholdningsaffaldet og således genbrugt til opvarmning af vore boliger.