Ny hjemmeside skal være samlingspunkt for viden om EPS

Screenshot af EPS-airpop

EPS-branchen – en del af Plastindustrien lancerer ny hjemmeside med masser af faktuelle og praktiske oplysninger om ekspanderet polystyren – også kendt som EPS. 

EPS er det lette skumplastmateriale, som de fleste kender fra vores hverdag. Det anvendes blandt andet til stød- og temperatursikre emballager og cykelhjelme, men også som isoleringsmateriale.

Del:

Igennem årene har EPS-branchen haft to hjemmesider; EPSbyg.dk og EPS-Airpop.dk. De samles nu, så al viden og fakta om EPS kan findes ét sted på: www.EPS-Airpop.dk.

Den nye hjemmeside er ikke kun en sammenlægning af de to tidligere hjemmesider. En række interne nyhedsbreve er bearbejdet, så den viden som tidligere er delt internt i branchen, nu deles med alle, som har interesse for EPS. Derudover er en masse fakta tilføjet, så hjemmesiden er blevet en omfattende EPS-vidensbank.

– Vi har tidligere haft to hjemmesider. En meget overordnet side, og en kun om EPS som facadeisolering. Dem samler vi til en side – og samtidig har vi sikret, at der er langt mere viden at finde på den nye hjemmeside, fortæller Chresten Heide-Anderson, der er projektchef i EPS-branchen – en sektion under Plastindustrien.

– Vi er på den nye side gået i dybden på alle områder, hvor EPS kan anvendes – og ikke kun facadeisolering, uddyber Chresten Heide-Anderson.

Projektchefen forventer, at der løbende vil komme artikler på hjemmesiden om brugen af EPS i forskellige sammenhænge. Artikler som kan inspirere til løsninger inden for brug og genanvendelse af materialet.

– Det er ikke tale om et nyhedssite, men om en vidensbank, som løbende bliver opdateret og vedligeholdt. Vi vil naturligvis fortælle de mange interessante historier, der er om EPS fra Danmark og udlandet. Derfor lancerer vi også EPSbloggen, hvor vi bl.a. vil omtale sjove og inspirerende EPS-nyheder fra udlandet, uddyber Chresten Heide-Anderson og fortsætter:

– Men netop fordi det ikke er et nyhedssite, så har vi også lanceret et nyhedsbrev, så man kan blive informeret, når der har været flere interessante nyheder på hjemmesiden.

Øget fokus på miljøgevinster og genanvendelse

Der er en række positive miljømæssige effekter ved produktion og anvendelse af EPS, som også i højere grad bliver belyst på den nye hjemmeside. Det gælder hele turen fra vugge til grav – blandt andet det minimale råstofforbrug, produktionsprocessens forholdsvist skånsomme miljøaftryk, og reduktion i antallet af transportskader på varer, som beskyttes af EPS.

– Som emballage er EPS en af de mest bæredygtige løsninger, da det er både isolerende og stødabsorberende. Det forebygger, at det som transporteres i EPS-emballage går i stykker, og fordi EPS er 98% luft, skal der bruges meget lidt energi på at producere og transportere det. Det giver nogle miljø- og klimafordele ift. andre emballagetyper til samme formål, det har flere forskellige miljøvurderinger dokumenteret, fortæller Chresten Heide-Anderson og fortsætter:

Miljø- og Fødevareministeriet har også vurderet, at der for en række anvendelser ikke findes miljømæssigt bedre løsninger end EPS.

Eftersom brugt EPS er 100% genanvendeligt, skal hjemmesiden også bidrage med viden om genanvendelse af EPS. Blandt andet gør hjemmesiden det nemmere for alle virksomheder, som har brugt EPS til overs at komme i dialog med branchens genanvendelsesvirksomheder. Dermed håber EPS-branchen, at hjemmesiden kan understøtte, at EPS bliver endnu mere integreret i den cirkulære økonomi.

– Vi ved, at EPS er 100% genanvendeligt. Derfor er målet naturligvis også, at det bliver genanvendt 100%, siger Chresten Heide-Anderson.

Flere muligheder i byggeriet

Det nye bygningsreglement fra 2018 har betydet flere muligheder for at anvende EPS som isoleringsmateriale.

– Der er sket et skifte fra fokus på byggematerialernes tekniske aspekter til selve konstruktionens funktion. Det giver bedre muligheder for at tænke nyt og udnytte, at EPS er et tyndt, let og effektivt isoleringsmateriale, der kan anvendes i hele klimaskærmen, siger Chresten Heide-Anderson.

EPS anvendes høj grad som isolering af terrændækket, og man har tidligere haft fokus på at få byggeriet til at se fordelene ved EPS som facadeisolering og i flade tagkonstruktioner.

– Med den opdaterede hjemmeside fortæller vi også om EPS som funderinger, hvordan EPS kan hjælpe med at forebygge radon, om EPS-byggesystemer og mange andre anvendelsesmuligheder for EPS i byggeriet, fortæller Chresten Heide-Anderson.

Kontant gavn af ny viden

På hjemmesiden kan man læse mere om, hvordan man kan bruge EPS til isolering af hele klimaskærmen. Løsninger, som bidrager til konkrete besparelser på energiforbruget.

– EPS-isolering er et særdeles konkurrencedygtigt alternativ til traditionel isolering i en lang række bygninger som enfamiliehuse, rækkehuse, kontorbygninger og offentlige institutioner. Men det er relativt nyt, at EPS nemt kan anvendes så mange steder. Det skal byggeriet lige få øjnene op for, og det håber vi naturligvis også, at hjemmesiden kan bidrage med, siger Chresten Heide-Anderson.