Nyt faktaark om EPS-fiskekasser #faktaomEPS

EPS-branchen har udgivet et faktaark om fiskekasser af EPS. Faktaarket kan downloades som pdf.

Del:

Faktaarket kan hentes her.

Indeholdet af faktaarket kan læses nedenfor: 

EPS ‚Äď ekspanderet polystyren ‚Äď er et let og milj√łvenligt materiale best√•ende af 98% luft og 2% polystyren (plast). Det kendes i Danmark under varem√¶rkenavnet Flamingo.

 • EPS er godkendt til direkte ber√łring med f√łdevarer i s√•vel EU som i USA.
 • Fiskekasser af EPS har den bedste isoleringsevne. (1) Ingen andre materialer kan sikre, at fisken holdes nedk√łlet p√• tilsvarende vis. Det er centralt, n√•r f√łdevaresikkerheden skal opretholdes.
 • I rapporten Survey of Polystyrene Foam (EPS and XPS) in the Baltic udarbejdet af COWI og Aarhus Universitet p√• vegne af det danske F√łdevare- og Milj√łministrium konkluderes, at bedste alternativ til EPS-fiskekasser, er en fiskekasse af pap, som har ringere isoleringsv√¶rdi, og som er betrukket med PE-laminat p√• ydersiden og PET-laminat p√• indersiden. En blandingskasse med to plastfraktioner ud over pap ‚Äď hvilket er sv√¶rt genanvendelig. (2)
 • Den amerikanske organisation Sustainable Packaging Coalition har opstillet otte kriterier til b√¶redygtig emballage. EPS-fiskekasser kan leve op til alle disse, hvis aftageren af kasserne samarbejder om genanvendelse og stiller krav til vedvarende energi i produktionen af EPS-fiskekasser.
 • Fiskekasser af EPS til 5 kg. fisk vejer 130 g. mens fiskekasser af EPS til 20 kg fisk vejer 565 g. EPS-fiskekasser vejer alts√• ca. 2,8% af v√¶gten p√• den transporterede fisk.
 • Fiskekasser af andre materialer vejer alle betydeligt mere. Typiske 3-5 gange s√• meget som EPS-fiskekasser.
 • Den lavere v√¶gt betyder lavere br√¶ndstofforbrug og dermed lavere CO-2 emissioner. Fiskekasser, som vejer 3,5 gange EPS-kasser, kr√¶ver mere end 3 gange s√• meget br√¶ndstof og udleder mere end 3 gange s√• meget CO2. Det svarer til mere end 3% af den samlede fragt. (3)
 • Produktion af alternative emballager √łger vores brug af klodens ressourcer. Eks. kan der bruges 12 gange s√• meget vand, 36 gange s√• meget elektricitet, samt diverse kemikalier, n√•r alternativer til EPS emballage¬†produceres i pap sammenlignet med EPS. Den europ√¶iske brancheorganisation, EUMEPS, har tidligere f√•et udarbejdet¬†analyser af fiskekasser, som viser at fiskekasser af EPS har milj√ł- og klimam√¶ssige fordele sammenlignet med alternativer.(4)
 • Brugt EPS kan komprimeres med en faktor 40 eller mere, og EPS er 100 % genanvendeligt. Komprimerede fiskekasser af EPS kan s√¶lges til genanvendelse for op mod 800 Euro pr. ton.
 • Genanvendelsesraten for EPS-fiskekasser estimeres i flere lande til 90%. √ėvrige kasser energiudnyttes typisk.(2)
 • Hvert 1 kg. EPS, der genanvendes sparer 2 kg olie, over 5 kg CO‚āā-emissioner og 46 liter vand. (5)
 • I rapporten Survey of Polystyrene Foam (EPS and XPS) in the Baltic udarbejdet af COWI og Aarhus Universitet p√• vegne af det danske F√łdevare- og Milj√łministriet konkluderes, det er yderst begr√¶nsede m√¶ngder af EPS-fiskekasser, som ender i havmilj√łet. Worst-case er under 0,01% af EPS fra fiskekasser ender i havet. Best case bud er, at ned til 0,001% af EPS fra fiskekasser, svarende til 200 kg. Dette fra samtlige lande i √ėsters√łregionen. Det vil sige Sverige, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tyskland og Danmark.(2)

Kilder

(1) http://www.matis.is/media/matis/utgafa/03-17-Effects-of-packaging-solutions.pdf & http://www.fishboxes.info/lateststudies.html

(2) Survey of Polystyrene Foam (EPS and XPS) in the Baltic.

(3) Beregnet via http://gronberegner.teknologisk.dk/

(4) https://eps-airpop.dk/wp-content/uploads/2019/04/LCA-Fish-Box_aktuell.pdf

(5) CO2-emission og vandbesparelse forudsætter, at den genavendte EPS ikke erstattes med anden fossilopvarmning/afbrænding men af en CO2 neutral energi/varmekilde. Ses der alene på genanvendelse af EPS, så er gevinsten knap 2 kg. CO2. Genanvendes EPS i et lukket loop, hvor den opskummede EPS ikke skal komprimeres kan der spares yderligere knap 1 kg. CO2. https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2019/08/978-87-7038-094-2.pdf

(Faktaarket er opdateret marts 2021)