Solid erfaring med genanvendelse af EPS i Skjern

I snart 15 år har Punkt1 i Skjern brugt få minutter om dagen på at komprimere den brugte EPS-emballage som kommer igennem forretningen. Dermed undgår forretningen, at EPS’en fylder og der spares både tid og penge på at komme af med emballagen. Den komprimerede EPS kan tilmed sælges.

Del:

Helt tilbage i 2005 længe før genanvendelse og cirkulær økonomi blev moderne, så tilsagde snusfornuften i det vestjyske, at Niels Jacobsen, indehaver af Punkt1 i Skjern, kunne opnå gevinst ved at håndtere den brugte EPS anderledes end hidtil.

– “EPS fylder en del, men det er jo mest luft, fortæller Niels Jacobsen og fortsætter; derfor undersøgte vi, hvordan vi kunne gøre noget ved den emballage, som kommer igennem forretningen.

I Punkt1 forretningen kommer der både EPS, når der pakkes nye varer ud som skal vises i forretningen eller når en eller når en montør kommer hjem fra en installation. Det er ikke nødvendigvis de store mængder hver dag, men det løber op.

Derfor anskaffede de en EPS-komprimator til forretningen. Valget faldt på en maskine fra RUNI. De havde nemlig en maskine, som kun var 132 cm. Høj og 52 cm. bred. Dermed kan den sagtens fungere under f.eks. en lagerreol eller andre snævre steder.

– “Det var vigtigt for os, at komprimatoren ikke skulle fylde en masse, for vores oprindelige grund til at anskaffe den var jo, at vi gerne ville have EPS’en til at fylde lidt mindre. Denne her maskine passer lige ind i vores reolsystem, så den fylder reelt ikke noget på lageret“, forklarer Niels Jacobsen.

I Punkt1 er de blevet glade for løsningen, som de bruger et par gange om dagen.
– “Det tager måske et par minutter eller fem, når vi skal komprimere vores EPS. Det tager ikke længere tid end hvis vi skulle tage os af pap eller anden emballage”, fortæller Niels Jacobsen, og fortsætter;

– “Maskinen er blevet helt uundværlig for os. Vi er jo glade for EPS-emballagen, som beskytter vores hårde hvidevarer mod skader, når de bliver transporteret. Vi oplever jo stort set aldrig, at der er sket skader på varer, som er pakket ind i EPS’en, så når vi nemt kan presse den sammen, så er det ganske godt.

Når EPS’en er kommet igennem komprimatoren er det blevet til en blok, som passer på en europalle. Her lægges EPS’en indtil pallen er fuld. Oprindeligt handlede det bare om at få EPS’en til at fylde mindre inden den skulle bortskaffes, men med komprimeringsløsningen kom der en uventet gevinst. Det viste sig nemlig, at Punkt1 kunne få penge for den komprimerede EPS.

– “Det er ikke de store summer, og maskinen tjener sig selv ind på undgåede omkostninger”, fortæller Niels Jacobsen og uddyber;

– “men det er jo altid rart, når man kan tjene lidt penge på noget man før skulle betale for at komme af med“.

Også godt for klimaet

Hos Punkt1 i Skjern er man også blevet opmærksom på, at løsningen har været med til at reducere den globale CO2-udledning. Tidligere blev EPS’en send til forbrænding, men nu hvor den i stedet bliver genanvendt, så er der også gevinst på klimakontoen.

– “Jeg var ikke klar over det, men hver gang vi komprimerer et kg. EPS og sender det til genanvendelse, så reducerer vi den globale CO2-udledning med fem kg“, afslutter Niels Jacobsen.