Genanvendelse af EPS finansierede tilbygning på fiskefabrik på under 2 år

En miljørigtig og klimavenlig håndtering af EPS-fiskekasser gjorde, at vestjyske Norlax tjente investering i en EPS-kompressor og en tilbygning til fabrikken hjem på under 2 år.

Del:

Hos vestjyske Norlax lidt nord for Varde ryger der gode dage nemt op til 1.000 kasser laks igennem produktionen. Fisken var beskyttet af fiskekasser af EPS, som sikrede kølekæden og holdt fisken frisk. Alligevel var det lidt af en irritation, at virksomheden kunne køre op mod fire vognlæs fyldt med brugte EPS-fiskekasser væk – hver dag.

Hos Norlax kørte man nærmest i fast rutefart blev kørt til renovationsselskabet 30 km væk. Det er dyrt i tid, brændstof – og ikke særlig miljøvenligt. Virksomheden satte sig derfor for at undersøge, om der ikke var en smartere løsning. Et skifte til andre emballagematerialer var ikke relevant, da det kunne gå ud over fødevaresikkerheden.

For Norlax var løsningen nem, da man først blev klar over den. Virksomheden fik fat i en af de store komprimatorer fra Runi. Komprimatoren presser alle fiskekasserne sammen til kompakte blokke, som sættes på en europalle. Ca. hver 14. dag afhentes der 10 paller med ca. 5,5 ton komprimeret EPS. Dermed undgår virksomheden ca. 40 ture til renivationsselskabet – og det er der en betragtelig klimagevinst ved.

– “Komprimatoren er er holdbar og nem at betjene. Vi skal regulere den lidt fra tid til anden, fordi der er lidt forskel på de forskellige EPS-typer i kasserne vi modtager. Typisk vejer de ni blokke på en palle 550 kilo, men vi har også været helt oppe på 800 kilo,” siger fabrikschef Carsten Krarup.

Komprimatoren er placeret i en tilbygning udenfor produktionshallen. På den måde kan Norlax være 100% sikker på, at der ikke kommer løse EPS-stumper videre ud til kunderne, når fisken er bearbejdet. Inde i produktionshallen skubbes de tomme kasser umiddelbart efter tømning ad en slidske og direkte ud i maskinen. Kasserne vendes på hovedet for at få is-rester og vand til at løbe ud inden komprimeringen.

Positiv overraskelse af den brugte EPS kunne sælges til gavn for klimaet

I forbindelse med at Norlax undersøgte løsninger på deres udfordring, fandt virksomheden ud af, at den brugte EPS har en høj værdi. Og den er faktisk stigende. Det har vist sig, at den brugte EPS til at starte med kunne sælges for ca. 1.600 kr. pr. ton, men nu er markedsprisen på komprimerede brugte fiskekasser mere end tredoblet. Udover at indtægten fra EPS’en har virksomheden også sparet de mange ture til renovationsselskabet, som kostede mandetimer og brændstof. Derudover skulle virksomheden betale en affaldsafgift for at komme af med fiskekasserne.

– “Samlet set har maskinen mere end forrentet sig. Selv med den tilbygning vi lavede til den, var investeringen tjent hjem på maximum 2 år,” siger Carsten Krarup.

Men det er ikke kun virksomhedens økonomi, som får det bedre af at virksomheden komprimerer og sender fiskekasserne til genanvendelse. Virksomheden har nemlig fundet ud af, at hvert ton EPS de flyttede fra forbrænding til genanvendelse kunne reducere den globale CO2-udledning med over 5 ton CO2. Eller godt 50 ton CO2 reduceret hver måned.

– “Det er mere miljørigtigt at sælge EPS til genbrug i stedet for at aflevere det som affald,” fortæller Carsten Krarup.

Fiskekasser af EPS har allerede inden genanvendelse en positiv miljøprofil, da det er påvist, at fiskekasser af EPS er den bedste løsning til at undgå, at fisken fordærver under transporten. Og samtidig kræver det færre ressourcer at producere fiskekasser af EPS end eks. fiskekasser af pap. Når fiskekasserne genanvendes bliver de bare endnu mere bæredygtige.