Officiel åbning af norsk EPS-genanvendelsesanlæg glæder den danske EPS-branche

For nylig åbnede Vartdal Plast i Norge officielt et nyt anlæg til komprimering af EPS, også kendt som Flamingo. Med til den officielle indvielse var den lokale borgmester i Ørsta kommune, Stein Aam. Med åbningen tager den norske EPS branche et stort skridt frem ift. at sikre EPS en fremtrædende plads i den cirkulære økonomi. Åbningen glæder den danske EPS-branche.

Del:

Ligesom mange andre producenter af EPS har man hos Vartdal Plast sørget for at genanvende spild og affald fra egen produktion. Restaffaldet fra produktionen er blevet granuleret, renset og genanvendt i produktionen af EPS-isoleringsprodukter.

Og selvom EPS genanvendes i høj grad i Norge, bl.a. fordi stort set alle fiskekasser af EPS bliver geanvendt, så har man hos Vartdal Plast alligevel noteret sig, at nogle fraktioner bliver omtalt som ”vanskelige” og derfor ikke bliver genanvendt, men i stedet blandes med restaffald og sendes til forbrænding. Det er blandt afskær fra byggepladser og emballage til møbler og elektronik, som i Norge har endt på forbrændingsanlæggene.

For at råde bod på den manglende genanvendelse af EPS i Norge har Vartdal Plast derfor investeret i et nyt anlæg, der skal bidrage til at EPS får en endnu mere fremtrædende rolle i den cirkulære økonomi. Samtidig er Jan Endre Vartdal, adm. direktør i Vartdal Plast, overbevist om, at virksomheden inden for få år udelukkende vil fremstille produkter, som er produceret af 100% genanvendt EPS.

– ”EPS er et fantastisk materiale med unikke egenskaber, men vi skal som industri tage vores del af ansvaret, når det kommer til at sikre, at EPS’en kommer ind i cirkulære kredsløb og får nyt liv i nye EPS-produkter,” siger Jan Endre Vartdal.

Miljøfonden Zero og EPS-foreningen i Norge har bidraget til projektet, og der er store forventninger til, at det nye anlæg vil opnå gode resultater. Grønt Punkt Norge er også en vigtig del af projektet, da organisationen understøtter komprimeringen af emballagematerialet. Opbakningen – og støtten – fra de andre aktører var været væsentlig for realiseringen af projektet.

Med fem fabrikker og et logistikknudepunkt dækker Vartdal Plast stort set hele Norge. Virksomheden er derfor åben overfor at etablere flere komprimeringsanlæg på de andre fabrikker, når de har fået erfaringer fra det første anlæg.

– ”Vi er overbeviste om, at det er et vigtigt bidrag til den cirkulære økonomi,” siger Jan Endre Vartdal.

– ”Det vi gør med denne løsninger, er at vi indsamler al den EPS, som vi kan komme i nærheden af. Vi har i allerede 70 lastbiler, som kører rundt med vores produkter. I stedet for at køre tomme hjem, så henter de brugt EPS på genbrugspladser, udvalgte byggepladser og andre indsamlingssteder, hvorefter de leverer den indsamlede EPS til vores nye anlæg. På det nye anlæg knuser og komprimerer vi EPS’en, hvilket i praksis betyder, at vi tager luften ud af EPS kuglerne (EPS består af 98% luft og kun 2% polystyren). Den komprimerede EPS bliver til blokke. Disse blokke stables på paller og sælges til råvareproducenter, som kan omsmelte dem til polystyrengranulat. Dette granulat kan så benyttes til at producere nye produkter, herunder XPS-isoleringsplader, eller det kan anvendes i produktionen af ny EPS-råvarer. Det langsigtede mål er at blive 100% cirkulære, så vi kun producerer nye EPS produkter af genanvendt EPS, ”afslutter Jan Endre Vartdal.

Den danske EPS-branche er begejstret

I Danmark er EPS-branchen begejstrede for det norske anlæg.

– ”Vi er super glade for, at der sker endnu mere indsamling og genanvendelse af EPS i Norge. EPS er som bekendt 100% genanvendeligt, men det er desværre ikke altid anerkendt. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi som industri understøtter projekter, der får gang i markedet for indsamling og genanvendelse af EPS,” siger Chresten Heide-Anderson, der er projektchef i EPS-branchen, og fortsætter;

– ”Vi arbejder målrettet på at gøre det nemmere for EPS-branchens kunder og deres kunder at få indsamlet deres brugte EPS til genanvendelse. I Danmark har vi allerede gode muligheder for at indsamle EPS til genanvendelse, men vi vil også sikre os, at EPS-emballage som kommer til andre lande bliver indsamlet. Her er tiltag som det norske vigtigt.”

Emballage af EPS benyttes på grund af de støddæmpende og isolerende egenskaber. Derfor anvendes i stort omfang som emballage for varer, der skal transporteres på tværs af landegrænser. Det kan være frisk fisk, møbler og elektronik, som skal sikkert frem til slutbrugeren.

– ”EPS emballage har stort værdi, så længe det forhindrer skader på den varer, som det beskytter. Efter brug så står slutbrugeren med affald. Affald, som har stor værdi for EPS industrien, da vi kan genanvende det. Men det er ikke rentabelt at sende retur over lange distancer. Derfor henviser vi i Danmark til lokale løsninger i de forskellige europæiske lande, dermed sikrer vi komprimering og genanvendelse så tæt på slutbrugeren som muligt. Det giver den største miljø- og klimagevinst, og her er et projekt, som det Vartdal Plast har lanceret med til at gøre det nemmere for os i Danmark at hjælpe vores kunder og vores kunders kunder, når de vil sikre genanvendelse af EPS,” afslutter Chresten Heide-Anderson.

Se film fra åbningen her: