Unik dansk sorteringsløsning gør genanvendelse af EPS meget nemmere

Det findes flere løsninger til komprimering af brugt EPS, også kendt som Flamingo, Nu kommer en ny mobil løsning, som er særlig velegnet til byggeriet og genbrugspladser. Dermed gør ny dansk opfindelse gør det nemt og økonomisk rentabelt for endnu flere at transportere og genanvende EPS.

Del:

Det er slut med at smide EPS-emballage, flamingokasser og andet beskidt isoleringsmateriale af ekspanderet polystyren til afbrænding på genbrugspladsen.

En ny dansk opfindelse gør det nemlig muligt at sortere og komprimere den ekspanderede polystyren, der stadig for ofte anses som svært sortérbart affald. Der er tale om en ny type sorteringscontainer, som er god for miljøet på en række parametre. Sådan lyder den korte version om den nye og effektive genbrugsløsning fra Shark Compactors A/S.

Simpelt fortalt har vi skabt en mobil sorteringscontainer, der kan fjerne betonrester, grus og metal fra polystyrenaffald og efterfølgende komprimere den brugte flamingo ekstremt hårdt,” siger Bent Eriksen, der er CEO i Shark Compactors A/S.

Den nye containerløsning hedder Shark Mk9 EPS Press og er en såkaldt mobilcontainer, der forholdsvis let kan flyttes rundt. Både sortering og komprimering gør den nye sorteringsløsning klimavenlig og unik.

Konkret bliver det bløde materiale flået i stykker, sorteret og presset 40 gange mindre. Den høje komprimering sparer CO2 på transporten af materialet efterfølgende, og man undgår så at sige at transportere luft i den brugte EPS til fabrikken, der skal genanvende den. Ved at komprimere EPS bliver det hurtigt rentabelt at genanvende EPS’en. Og for hvert kg. EPS, der flyttes fra småt brændbart og til genanvendelse, så undgås over 5 kg. CO2-udledning. Dertil kommer CO2-besparelsen ved sparet transport.

“Det er oplagt en fordel for miljøet, når vi sorterer vores affald effektivt, men det er i lige så høj grad vigtigt at fokusere på, hvordan vi efterfølgende transporterer det til genanvendelse. Og her vinder MK9 også, da det har en gavnlig effekt på CO2-regnskabet, at der kan transporteres meget mere brugt polystyren ad gangen,” siger Bent Eriksen.

Stor interesse fra udlandet

Markedet i Danmark og resten af Europa er stort for CO2-venlige løsninger inden for genanvendelse af affald, og de første Shark MK9 EPS Press er allerede solgt til danske kunder.
Samtidig er der stor interesse fra eksempelvis Norge og Sverige og andre europæiske lande.

Vi er rigtig stolte af, at vi som et mindre dansk firma udvikler og producerer en løsning, der har modtaget så stor interesse,” siger Bent Eriksen og fortsætter: “På mange måder er det jo et kinder-æg: Godt for miljøet, godt for CO2-regnskabet og godt for økonomien, da både indsamling og genanvendelse af EPS gøres rentabelt, nemt og effektivt.

Tilbagebetalingstiden for en Shark MK9 EPS Press er lav.

Ifølge Shark viser beregninger, at den nye løsning er selvfinansierende på et sted mellem et og to år på grund af den store komprimering, der sparer kroner og ører på opbevaring og transport.

Derudover undgår eks. offentlige affaldsselskaber udgifter til forbrændingsafgift samtidig med, at den brugte EPS kan sælges for flere tusinde kr. pr. ton. Det illustrerer en case fra Tårnby.