Nordisk EPS-træf vil understøtte øget genanvendelse

Tirsdag og onsdag i sidste uge mødtes den nordiske EPS-branche til fælles inspiration for at øge indsamling og genanvendelse af EPS, også kendt som Flamingo. Træffet fandt sted i Odsherred, hvor kommunens genbrugsplads viste, hvordan de sikrede indsamling af EPS til genanvendelse. Efterfølgende var de 25 deltagere på besøg hos Shark Compactors for at se nærmere på virksomhedens løsning og drøfte mange forskellige modeller for øget genanvendelse af EPS.

Del:

EPS, ekspanderet polystyren – eller Flamingo som det kaldes i Danmark, er et særlig plastmateriale, som består af 98% luft og 2% polystyren. Luften giver materialet særlige isolerende og støddæmpende egenskaber, der gør EPS særlig velegnet som emballage af eks. fødevarer; elektronik og hårde hvidevarer og som isoleringsmateriale. Og brugt EPS er en eftertragtet vare, da materialet er 100% genanvendeligt. Et tons EPS kan sælges for flere tusinde kroner.

Udfordringen er dog, at materialet primært består af luft. Derfor er det optimalt, at det ikke transporteres over for lange afstande, når det skal genanvendes – alternativt at EPS’en komprimeres så stort set al luften presses ud af de let genkendelige EPS-kugler.

Det var bl.a. et sådan løsning, som de 25 deltagere på det nordiske EPS-træf skulle se nærmere på i Odsherred. Her var medlemmer fra EPS-foreningerne i Norge, Sverige, Finland og Danmark samlet for at lade sig inspirere af Sharks mobile containerløsning, der kan presse EPS’en til små blokke, som er lette at transportere.

  • Vi er superglade for at de danske erfaringer med genanvendelse af EPS kan inspirere i resten af Norden. Det er lidt vildt, at der er kommet 25 gæster fra vores nordiske søsterorganisationer for at høre mere om de løsninger, som er blevet udviklet i Danmark, fortæller Chresten Heide-Anderson, der er projektchef i EPS-branchen – en del af Plastindustrien.

Efter besøget på genbrugspladsen i Odsherred hvor kommunens kommunaldirektør Claus Steen Madsen fortalte om samarbejdet med Shark og stolt viste den lokale løsning frem, gik turen videre til inspirationsmøde, hvor deltagerne drøftede deres egne erfaringer for genanvendelsesløsninger.

Mange forskellige muligheder for indsamling og genanvendelse af EPS.

Ud over besøget på genbrugspladsen var der også oplæg fra Råt & Godt i Aalborg, som fortalte om deres samarbejde med Aalborg Kommune om indsamling af EPS til genanvendelse. Råt & Godt, der er en social økonomisk virksomhed med fokus på den cirkulære økonomi, indsamler EPS over hele Aalborg Kommune fra virksomheder, byggepladser og genbrugspladserne. EPS’en bliver så komprimeret og genanvendt til ny EPS.

  • Det er utrolig spændende at lade sig inspirere af løsningerne fra Danmark, fortalte Jan-Erik Engebretsen, der er formand for såvel den norske EPS-forening, udover at være nordisk salgsdirektør for EPS-producenten Jackon.
  • I Norge har vi et veletableret system som sikrer indsamling af EPS-fiskekasser. Det betyder, at mere end 70% af EPS-emballagen i Norge allerede bliver genanvendt. Men vi vil naturligvis gerne sikre endnu mere indsamling og genanvendelse – og her kan vi naturligvis lade os inspirere af de danske kommuner, fortsatte Jan-Erik Engebretsen.

I Danmark indsamler 44 kommuner allerede EPS til genanvendelse. Senest er Birkerød, Fredensborg, Hørsholm og Allerød kommet til, da kommunerne åbnede for indsamling af EPS i tirsdags.

Også træffets svenske og finske deltagere fandt dialogen interessant og spændende.

I Sverige er vi ved at bygge et nationalt plastsorteringsanlæg, som skal indsamle al husholdningsplast og sikre, at det bliver genanvendt. Når det er færdigt i 2023, så vil EPS fra de svenske husholdninger blive udsorteret og geanvendt, fortalte Henrik Oxfall fra den svenske EPS-forening.

  • I Finland er der ikke så stor produktion af EPS-emballage, derfor har vi historisk mest haft fokus på EPS i byggeriet, fortalte Tuuli Kunnas fra den finske EPS-forening, men vi skal naturligvis også sikre, at EPS-byggeaffald bliver indsamlet og genanvendt. Her er den løsning som Shark viste os naturligvis interessant, da den er mobil og kan håndtere byggeaffald.

Blandt deltagerne på træffet var der stor interesse i den mobile presser, som jo gør det nemt at indsamle store mængder af EPS lokalt og så flytte presseren. Tidligere har man skulle transportere den luftfyldte EPS til pressestedet, nu kan man gøre det omvendt – og det vil spare mange transporter med 98% luft.