Thomas er lettet over endelig at kunne sikre genbrug af “flamingo”

Thomas Weiskvist, indehaver af Elsalg Aabenraa, har presset EPS – også kendt som flamingo – siden 2015. Nu er han glad for, at materialet kommer til genbrug.

Del:

De fleste danske kommuner er kommet ind i rutinen med at sende brugt EPS – der tit kaldes flamingo – retur til producenterne. Men blandt de små erhvervsdrivende kan det være svært at vide, hvad de skal stille op. En ny aftale har gjort sorteringen sjovere for Thomas Weiskvist, der er indehaver af Elsalg Aabenraa.

Da han overtog butikken i 2015, stod der allerede en maskine til at presse EPS sammen. Den brugte han til at sørge for, at det lette materiale ikke stjal alt plads på hans beskedne lager. Men selvom det hvide plastik-materiale er 100 % genbrugeligt, har det været svært at få det sendt til genbrug. Derfor er det indtil for nyligt røget med det brændbare affald.

“Det var lidt tosset, når nu vi havde maskinen og rutinen i at komprimere alt vores EPS-emballage. Vi skal jo sortere så meget derhjemme, og det virker lidt omsonst, når man i sin forretning samtidigt ikke kan sende genbrugeligt emballage til genanvendelse,” siger han.

Ny aftale ved et tilfælde

Selvom Thomas Weiskvist havde travlt i butikken, brugte han også tid på at ringe rundt for at finde en anden løsning. I mellemtiden fortsatte han med at komprimere EPS for at spare på pladsen. Og en dag dukkede løsningen op fra en uventet kant. En fragtmand, som læssede varer af, fortalte Thomas Weiskvist om et genbrugscenter for blandt andet EPS.

“Det er jo tåbeligt at smide noget ud, som kan genanvendes. Så jeg er glad for, at vi nu kan sende materialet tilbage i kredsløbet. Der går faktisk lidt sport i det, fordi vi nu også får betaling per ton vi samler,” siger Thomas Weiskvist.

Det er stadig for tidligt for ham at sige noget om, hvor god en forretning det bliver for ham. Men lagerlokalet er tætpakket med hvidevarer og elektronik, som er beskyttet af EPS-emballage. Og for Thomas Weiskvist giver det særligt god mening for virksomheder i elektronik- og hvidevarebranchen at samle EPS ind til genanvendelse.

“Jeg pakker alle varerne ud, før jeg leverer dem. Så alt EPS herfra bliver opsamlet og genanvendt. Det giver god mening for mig.”