EPS-branchen tager afstand fra import af råvarer fra konfliktførende nationer

EUMEPS, der repræsenterer den europæiske EPS-industri har udsendt følgende udtalelse vedr. import af råvarer fra krigsførende lande som Rusland og Iran. EPS-branchen bakker fuldt op om denne.

Del:

Importstatistikker viser, at EPS-råmaterialer stadig importeres til Europa fra krigsførende lande som Rusland og Iran. Produkterne importeres enten direkte eller via tredjelande, der nyder godt af handelspræferencer med EU. Desuden ankommer der også materialer fra lande, der vælger at støtte disse uansvarlige nationer ved at købe billige råmaterialer og energi fra dem. EUMEPS, der repræsenterer den europæiske EPS-industri, fordømmer på det kraftigste disse handelsaktiviteter.

Med den nuværende geopolitiske situation som baggrund fremstår EU’s sanktionsregime utilstrækkeligt og gennemtrængeligt, hvilket muliggør omgåelser. Derudover er den europæiske importkontrolmekanisme ikke tilstrækkeligt effektiv, da kvalitetskontroller ikke udføres fyldestgørende, og det er relativt nemt at ændre oprindelsesmærkning i transitlande. Således kontrolleres sådanne importerede produkter hverken for overensstemmelse med gældende europæisk lovgivning, eller om de har de nødvendige produktgodkendelser. Som resultat ligger risikoen for brugen af disse produkter fuldt ud hos de virksomheder, der konverterer materialet. Konsekvenserne kan være meget omfattende.

Mens vi fuldt ud støtter fri handel med produkter, der overholder de europæiske krav til sundhed, sikkerhed og miljø, går EUMEPS ind for lige vilkår for alle EPS-råmaterialeleverandører, både europæiske og ikke-europæiske. Vi støtter også fuld gennemsigtighed i importstatistikkerne.

EUMEPS understreger vigtigheden af, at alle dets medlemmer sikrer effektiv overholdelse af EU’s sanktionsregime og kvalitetskrav hos deres råmaterialeleverandører, for at undgå brud på gældende lovgivning og uretfærdig konkurrence over for europæiske leverandører.”

EPS-branchen støtter fuldt ud EUMEPS’ standpunkt og er dybt bekymrede over, at materialer fra Rusland og Iran finder vej til det europæiske marked. Dette underminerer indsatsen for at sikre, at EPS-materialer, der anvendes i byggeri og emballage, lever op til de høje standarder for sundhed, sikkerhed og miljø.