#FaktaomEPS: Kommunal genanvendelse i Danmark – marts 2019

EPS-branchen holder øje med hvilke kommuner, som fravælger at genanvende EPS til fordel for at energiudnytte det. For hvert kilo EPS, som vi flytter til genanvendelse reducerer CO2-udslippet med 5 kilo.

Del:

På baggrund af EPS-branchens samarbejde med
Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark er det kommunale Danmarkskort blevet grønnere, når det kommer til målet om 100% genanvendelse af EPS. Alle kommunerne, som indgår i NBEN og dermed EPS-loopet er markeret med særskilt grøn farve. En enkelt af NBEN medlemmerne, nemlig Thisted, indsamler allerede EPS.

Om Kommunale genanvendelse af EPS

EPS – ekspanderet polystyren – er som bekendt 100% genanvendeligt. I EPS-branchen genanvender medlemmerne stort set 100% af eget EPS-affald fra produktionen, hvilket betyder betragtelig økonomiske og klimamæssige besparelser. For hvert kilo EPS vi genanvender i produktionen, så undgår vi over 3 kilo CO2-udslip – i forhold til, at affaldet blev energiudnyttet.

Derfor har vi i branchen også siden 1995 taget EPS affald tilbage fra de af vores kunder, som har kunnet returnere ren, hvid EPS, som kunne indgå i direkte i produktionen. Hver gang vi har kunnet genanvende et kilo EPS, så har undgået 3 kilo CO2-udslip – i forhold til, at affaldet blev energiudnyttet.

Men det er ikke al EPS, som kan genanvendes direkte i produktionen. Dels fordi opskumningsprocessen kræver, at der kommer ny råvarer ind i produktionen for at sikre kvaliteten af produktet, og dels fordi det kun er egne materialer, der kan genanvendes direkte i produktionen – ellers er der ikke den fornødne sporbarhed.

Derfor arbejder EPS-branchen for, at al den EPS, som vi ikke selv kan direkte genanvende bliver indsamlet, for det kan al sammen omsmeltes til ny polystyrenråvarer, som igen kan blive til ny EPS-råvarer. Det kræver, at EPS kan afleveres på genbrugspladsen i kommunerne, for det er det optimale sted for borgerne at aflevere det.