#FaktaomEPS: Kommunal genanvendelse i Danmark – januar 2021

EPS-branchen holder øje med hvilke kommuner, som fravælger at genanvende EPS til fordel for at energiudnytte det. For hvert kilo EPS, som vi flytter til genanvendelse reducerer CO2-udslippet med 5 kilo. Selvom Danmark har været ramt af Corona har stadig flere danskere fået mulighed for at aflevere EPS, også kendt som Flamingo, til genanvendelse. I løbet af 2020 kom fem nye kommuner til. Og seks kommuner er lige om hjørnet.

Del:

Endnu mere indsamling af EPS i danske kommuner. Fem kommuner begyndte indsamling af EPS, også kendt som Flamingo, i 2020. Det samlede tal er nu 34 kommuner. Disse kommuner dækker affaldshåndtering for knap 41% af danskerne.

Covid-19  har sat en række projekter på pause, men en ikke alt har været på pause – og en række kommuner er stadig på vej. Således har 24 kommuner konkret bekræftet overfor EPS-branchen, at de er på vej med indsamling af EPS via genbrugspladser. Det betyder, at 58% af kommunerne har bekræftet, at indsamling af EPS via genbrugspladser er den rette vej at gå. Tilsammen håndterer de 58% kommuner affaldet for over 70% af danskerne. Derudover har EPS-branchen bidraget med input til en lang række kommuner, som ser nærmere på konkrete løsninger.

Kommuner som indsamler EPS er markeret med grøn.

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark og de kommuner, som er på vej til at genanvende indgår med blå. I 2020 påbegyndte tre af kommunerne i Nordjylland indsamlingen af EPS.

Om Kommunale genanvendelse af EPS

EPS – ekspanderet polystyren – er som bekendt 100% genanvendeligt. I EPS-branchen genanvender medlemmerne stort set 100% af eget EPS-affald fra produktionen, hvilket betyder betragtelig økonomiske og klimamæssige besparelser. For hvert kilo EPS vi genanvender i produktionen, så undgår vi over 3 kilo CO2-udslip – i forhold til, at affaldet blev energiudnyttet. Derfor har vi i branchen også siden 1995 taget EPS affald tilbage fra de af vores kunder, som har kunnet returnere ren, hvid EPS, som kunne indgå i direkte i produktionen. Hver gang vi har kunnet genanvende et kilo EPS, så har undgået 3 kilo CO2-udslip – i forhold til, at affaldet blev energiudnyttet.

Men det er ikke al EPS, som kan genanvendes direkte i produktionen. Dels fordi opskumningsprocessen kræver, at der kommer ny råvarer ind i produktionen for at sikre kvaliteten af produktet, og dels fordi det kun er egne materialer, der kan genanvendes direkte i produktionen – ellers er der ikke den fornødne sporbarhed. Derfor arbejder EPS-branchen for, at al den EPS, som vi ikke selv kan direkte genanvende bliver indsamlet, for det kan al sammen omsmeltes til ny polystyrenråvarer, som igen kan blive til ny EPS-råvarer. Det kræver, at EPS kan afleveres på genbrugspladsen i kommunerne, for det er det optimale sted for borgerne at aflevere det. Samlet set sparres der i produktionen og i forhold til energiudnyttelse 5 kilo CO2 for hvert kilo EPS, som vi genanvender. Kan vi genanvende EPS’en direkte i produktionen er CO2-besparelsen på 6 kilo.

EPS-branchen har gennemgået alle kommuner og affaldsselskabers hjemmesider for at se om de indsamler EPS til genanvendelse. To gange om året gennemgås alle kommuner, som ikke indsamler for at se om de er gået i gang. Derudover opdateres kortet, når EPS-branchen bliver orienteret om indsamling af EPS i forskellige kommuner.