Plastindustrien: Intelligente brandregler kan gøre byggeriet både billigere og grønnere

Del:

Dansk særregulering på brandområdet er med til at gøre det unødigt besværligt og dyrt at bygge nyt i Danmark. Det er baggrunden for, at regeringen nu iværksætter en grundig gennemgang af de danske brandregler. Målet er at gøre reguleringen mere intelligent, mere fleksibel og nemmere at forvalte. Det skal åbne markedet og gøre det billigere at opføre byggeri.

Yderligere information

  • Læs regeringens pressemeddelelse
  • Download ”Vejen til et styrket byggeri i Danmark”
  • Læs DI’s kommentar til den ny strategi
  • Læs mere om EPS i byggeriet

 

Gennemgangen er en del af regeringens nye byggepolitiske strategi ”Vejen til et styrket byggeri i Danmark”, som klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen netop har offentliggjort.

At brandkravene i byggeriet nu skal ses efter i sømmene, vækker stor begejstring hos Plastindustrien, der bl.a. repræsenterer producenter af plastisolering. Jakob Clemen,der er miljøkonsulent i Plastindustrien,siger:

– Det er et fantastisk spændende initiativ, som vi sætter stor pris på i vores branche. Vi er nemlig helt enige med regeringen i, at reglerne i dag er ufleksible og unødigt bureaukratiske. Reguleringen favoriserer samtidig de traditionelle isoleringsløsninger og gør det besværligt at anvende alternative materialer i fx plast. Det skader konkurrencen og betyder ,at det er dyrere at opføre byggeri i Danmark, end det burde være.

Brandsikkerheden er afgørende

Af det nye udspil fremgår det, at hensynet til brandsikkerheden skal opretholdes, men at det sagtens kan ske med mere fleksible brandkrav. Det er fx ikke nødvendigt at have de samme fordyrende foranstaltninger i en lagerbygning, som der skal være i et plejehjem, hvor det kan tage længere tid at evakuere brugerne.

Jakob Clemen er helt enig:

– Sikkerheden er naturligvis afgørende. Men vi kan sagtens gøre reglerne mere fleksible, bringe dem på linje med vores nabolande og dermed gøre det billigere at bygge nyt,uden at det øger brandrisikoen.

Plastisolering gør det nemmere at indfri nye grønne energikrav

I 2015 og 2020 træder en række nye og strengere energikrav i kraft fordansk byggeri. Det kommer bl.a. til at betyde krav om bedre og mere energieffektiv isolering. Her har isolering i plastmaterialer som EPS, PIR og PUR meget at byde på sammenlignet med de traditionelle løsninger. Plastisolering er nemlig bedre til at holde på varmen og giver derfor en bedre isoleringsevne med mindre materiale.

– En mere intelligent brandregulering kan gøre det nemmere at leve op til de kommendeenergikrav, når vi fremover skal energirenovere og bygge nyt og klimavenligt. Plastisolering haren høj isoleringsevne sammenlignet med andre materialer. Helt fysisk fylder den altså mindre i byggeriet. Plastisoleringen giver derfor mulighed for at bygge energirigtigt, uden at man skal gå på kompromis med hverken plads eller æstetik, siger Jakob Clemen.