Med NBE på virksomhedsbesøg hos EPS-recycle

Med NBE på virksomhedsbesøg

Torsdag den 26. september var Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark og EPS-branchen på besøg hos EPS-recycle. Besøget er led i samarbejdet om at etablere forskellige EPS-loops og sikre fuld genanvendelse af al EPS i Nordjylland. Vi bringer her en billedreportage fra besøget.

Del:

Som led i samarbejdet mellem Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark og EPS-branchen om at sikre komplet genanvendelse af al EPS i Nordjylland var deltagerne i  EPS-netværket taget til Thisted for at besøge EPS-recycle. Besøget var anden runde i netværket.

I forbindelse med første møde udtalte Sebastien Bouchara, projektleder hos NBE; Vi søsatte EPS-indsatsen, fordi vi vidste, at EPS er 100% genanvendeligt, og at vi kunne samle de relevante aktører rundt om bordet og dermed finde de optimale løsninger for øget genanvendelse af EPS. Jeg er overrasket over, hvor meget vidensdeling og konstruktiv dialog vi allerede nu har skabt. Det viser, at der er kæmpe potentiale for genanvendelse af EPS, og at selve konceptet med ressourceloops giver mening”.

Derfor var netværket draget på virksomhedsbesøg hos EPS-recycle for at se nærmere på EPS-genanvendelse i praksis. Siden sidste møde er der udkommet evalueringsrapport på EPS-recycles MUDP-samarbejde med Amager RessourceCenter (ARC). Her er konklusionen klar. Der er store miljøgevinster ved at indsamle EPS til genanvendelse på danske genbrugspladser, selvom ARC undervurderer mængden af EPS på de danske genbrugspladser. Analysen viser, at der spares over fem kilo CO2 hver gang et kilo EPS genanvendes, hvis alternativet er energiudnyttelse.

Samtidig med at genbrugspladserne kan afsætte et ton komprimeret, brugt EPS til over 3.000 kr., sparer de forbrændingsafgifter på over 400 kr. (nogle steder er de over 700 kr.) og de får reduceret antallet af containertømninger med med mindst seks for hvert ton EPS, der er på genbrugspladsen.  Og i gennemsnit er der 1-1,5 kilo EPS for hver borger, som genbrugspladsen har som opland. Derfor er der mange muligheder for at lave gode business cases, som forbedrer økonomien på hver enkelt genbrugsplads.

Billeder fra dagen