Travle bier får formstøbte bistader af EPS

Travle bier får formstøbte og temperaturregulerende bistader af EPS, og de siger tak ved at producere 30% mere honning.

Del:

Bestanden af bier er under pres, men biernes bidrag til vores økosystem er lige så afgørende som altid. Så enhver måde, hvorpå moderne løsninger kan hjælpe bier med at overleve, bliver hilst velkommen af den hårdtarbejdende bestøver af vores afgrøder og blomster. Nu, efter århundreder med brug af traditionelle bistader af træ, vender biavlere sig mod en ny løsning, nemlig bistader af EPS – ekspanderet polystyren.

EPS er 98% luft samlet i en polystyrenmatrix. Det bruges i emballage til at beskytte alt fra menneskelige organer til skrøbeligt computerudstyr, men dets styrke, holdbarhed og varmeisoleringskvaliteter er i stigende grad anerkendt som den perfekte løsning til bistader.

De nye bistader af EPS hjælper bierne med at overleve ekstreme vejrforhold, som bliver stadigt mere almindelige. Det skyldes materialets ekstraordinære isoleringskvaliteter holder bierne varme om vinteren, hvor hård frost kan ødelægge bikolonien. Og om sommeren, når overophedning kan være et problem for de temperaturfølsomme små bier, holder EPS’en temperaturen nede i kolonien. Og i modsætning til bistader af træ, så rådner bistaderne af EPS aldrig.

Luksusbistader med egen landingsbane

Men det er ikke kun isoleringsevnen i EPS’en, som er smart. Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan EPS kan støbes. Derfor har det været muligt at designe de nye bistader med en landingsbane og særskilt foderdør. Samtidig med at det er gjort nemmere at tappe honningen fra bistaden. Det øger biernes produktionsevne, hvilket en af ​​Storbritanniens største kommercielle biavlere, Paynes Southdown Bee Farm i Sussex, kunnet mærke. De har produceret honning siden 1922, og det er deres vurdering af bistaderne af EPS har øget deres honningudbytte med 30%. Derudover sælger de også bistader til såvel private som kommercielle biavlere.

Forskellen i honningudbytte er ganske bemærkelsesværdig og demonstrerer vigtigheden af ​​at skabe et sikkert, termisk isoleret hjem for bierne.

Roger Payne, Paynes Southdown Bee Farm

Som Roger Payne siger: ”Forskellen i honningudbytte er ganske bemærkelsesværdig og demonstrerer vigtigheden af ​​at skabe et sikkert, termisk isoleret hjem for bierne. De nye bistader har vist sig at være ekstremt populære ikke kun for kommercielle biavlere, men også for amatører. Det skyldes, at de stort set ikke kræver nogen vedligeholdelse, når man sammenligner med traditionelle materialer. Og de nye bistader skaber værdi for bierne såvel som for os biavlere.”

Historien er venligst udlånt af EPS-gruppen i England.