Medieomtale i januar

Januar bragte artikler om EPS, også kendt som Flamingo, der omhandlede genanvendelse, klimagevinster, brandsikkerhed og meget mere. Få det komplette overblik her.

Del:

27. januar skrev Licitationen – Byggeriets Dagblad: ”Isoleringsbranchen: DTU er på vildspor”

På baggrund af en analyse fra DTU blev Plastindustrien og EPS-branchen interviewet.

Isolering med celleplastmaterialer er velafprøvet og gennemkontrolleret i Danmark gennem mange år, lyder det fra Plastindustrien. Derfor er det nærmest utænkeligt, at katastrofebrande som set i udlandet kan ske herhjemme.

Samme dag skrev Licitationen – Byggeriets Dagblad  artiklen; ”DTU Byg: Risiko for brandkatastrofe ved brug af plastisolering.” Analysen blandede rundt i forskellige plastisoleringer, hvilket gav anledning til førstnævnte artikel.

Artiklerne blev bragt i avisen.

 

24. januar skrev Licitationen.dk; ”Boligbyggeri i Hillerød sparer ca. 20% CO2 på tagisolering”

Grå Sundolitt Climate gav bedre isoleringsevne og mindre CO2 aftryk Det er Sundolitt, der har leveret tag-isoleringen grå Sundolitt Climate, der er brugt til 2.000 m2 nyopførte boliger i Hillerød.

Den varmereflekterende isolering optimerer konstruktionen og har en bedre isoleringsevne end hvid EPS. Dermed har man i Hillerød gennem valg af tagisolering hentet CO2 besparelser på byggeriets klimaregnskab, fordi råvareforbruget til tagisoleringen er mindre.

Mindre råstof. Bedre isoleringsevne, slankere konstruktion.

19. januar skrev Klimafokus.dk; ”SharkCompactorshædret for at presse luft ud af EPS-affald”

Shark Compactors A/S modtager DI Vestsjællands Initiativpris 2021 for at have opfundet maskine, der reducerer transport af flamingo væsentligt til gavn for både økonomi og klima.

EPS er mest luft, så det fylder re meget. Shark Compactors maskine kan komprimere plasten op til 40 gange, og det giver store besparelser i transportledet.

17. januar skrev Chresten Heide-Anderson i Klimamonitor; Debat: Forkerte måltal giver dårlig klimaeffekt i kommunernes affaldsplaner”

Genanvender man derimod EPS, ekspanderet polystyren eller Flamingo, som det kaldes på dansk, så er klimagevinsten cirka 1,8 kilo CO per kilo EPS genanvendt. …

Da EPS og pap delvis kan erstatte hinanden som emballage, er det naturligt, at man har set en stigning i papaffaldet, da nogle producenter har skiftet EPS ud med pap.

Indlægget kan også læses her.

 

14. januar skrev Plastforum.dk; ”Plastens fordele i byggeriet fejres med ny film”

Plastindustrien har lanceret anden omgang af kampagnen “Realistisk om plast” og i denne ombæring har brancheorganisationen udgivet en film og plastisolering i byggeriet. Det skriver Plastindustrien i en pressemeddelelse.

Her fortæller Claus Jørgensen, teknisk chef i EPS-virksomheden Sundolitt og Tommy Bundgaard, indehaver af Panelbyg om fordelene ved plastisolering.

– I Danmark har vi været lidt mere traditionsbundne og holdt fast i de traditionelle isoleringsmaterialer, men nu er tiden inde til at kigge på en moderne type isolering, som har andre og bedre isolerende egenskaber i takt med, at isoleringskravene er stigende, siger Tommy Bundgaard, indehaver i Panelbyg i filmen.

 

12. januar skrev Plastforum.dk; ”De vil komprimere EPS og folie lokalt: – Vi synes, det er en service vi bør yde vores kunder”

Stigende aktivitet og megen EPS-affald fra havnens skibe og fiskeforarbejdningsvirksomheder har bevirket, at Strandby Havn på fredag den 14. januar indvier sin egen genbrugsstation, blandt andet med EPS- og plastfoliekomprimatorer.

 

11. januar skrev Plastforum.dk; ”Nu kan man også designe EPS efter ny europæisk guide”

RecyClass har offentliggjort nye retningslinjer for design af EPS-emballage til både fiskekasser og hvidevarer. De to designguides er udarbejdet i samarbejde med EUMEPS, den europæiske EPS-industris brancheorganisation. Begge designguides er tilføjet til et gratis, onlineværktøj, som gør det let for designere af emballage at sikre, at EPS-emballagen er 100 procent genanvendelig.

….

– I EPS-branchen har vi altid sagt, at EPS er 100% genanvendeligt, og det har vi nu dokumentation for, siger Chresten Heide-Anderson, projektchef i ‘EPS-branchen – en del af Plastindustrien’. Han har været med i forarbejdet til begge designguides.

 

11. januar udgav GUIDE: Kend din isolering

Artiklen er behæftet med en lang række fejl, som Bolius dog har afvist at rette, selv om deres kilder har bekræftet, at deres datagrundlag ikke var korrekt. EPS-branchen har klaget til Pressenævnet, da vi bl.a. mener, at 40% forskel på isoleringsevne ikke gør det korrekt at sammenligne isoleringsmaterialers klimapåvirkning ud fra m3, men i stedet ud fra m2 ved samme isoleringsværdi.

Det afviser Bolius er relevant. Bolius har ligeledes afvist at lade EPS-branchen komme med replik på deres artikel, hvilket EPS-branchen ligeledes anser som værende i strid med de presseetiske regler. Vi afventer Pressenævnets vurdering.

7. januar skrev Teknovation.dk; ”Pris for at presse luft ud af flamingo”

Kommunerne sparer mange penge på transport af flamingo og forbrændingsafgifter, og de tjener penge på salg af presset EPS. Produktet, som kommer ud af pressen, koster nemlig op til 6.000 kroner pr. tons og kan omdannes til ny flamingo. Genanvendelse giver også store besparelser på CO2-regnskabet, da ny flamingo bliver produceret af olie, fremhæves det.