Totalrenovering af villa med indbygget radonsikring

Brian opdagede, at der var risiko for radon, da han havde købt et større hus i Brabrand. Som led i totalrenovering af villaen sikrede han sig både mod radon og fik flere m2.

Del:

Brian Printz Sørensen har hænderne skruet godt på, og han havde derfor mod på selv at klare renoveringen af et ældre hus i Brabrand nær Aarhus. Da Brian havde købt ejendommen i Brabrand, opdagede han, at der var problemer med radon i området.

Derfor valgte han at sikre sin bolig bedst muligt mod den radioaktive gas, som trænger i huse og forårsager op mod 300 tilfælde af lungekræft om året.

Løsningen blev en EPS Radonplade, som er udviklet af EPS-branchens medlemmer. Brian valgte at kombinere radonpladen med Jackon Radon Connect og Jackon Radon Solution. Med dette fokus på radonsikring er Brian nemlig sikker på, at radonniveauet til hver en tid kan nedbringes.

Da Brian gik i gang med arbejdet kombinerede han det med en totalrenovering af villaen, som var i to etager og opført i 1936 med tilbygning i 1974. Inden renoveringen startede, var huset på godt 270 m2. Det færdige hus vil blive på 295 m2.

Først blev soklen understøbt med 36 støbninger i den gamle del af huset ned til 1,6 m under den eksisterende gulvhøjde. Herefter gravede Brian 120 m3 jord ud af klæderen og rettede efterfølgende
bunden op med grus og 0,3 m perlesten på toppen, som kapillarbrydende lag.

Herefter blev der udlagt suglag med radonplade og dernæst et isoleringslag med grå EPS-isolering. Den grå EPS giver nemlig 20% bedre isolering end almindelig hvid EPS. Ovenpå isoleringen blev der lagt 6 mm rionet i to lag med gulvvarmeslager. På dette blev der støbt betongulv i 14 cm tykkelse.

Også kælderen er omhyggeligt udvendigt isoleret med EPS drænplader, som via drænriller beklædt med filt leder vandet ned til et nye dræn og dermed bidrager til at holde kældervæggen varm og tør.

Og dermed fik Brian altså adgang til en væsentlig større, tryggere og velisoleret bolig – og ikke mindst kælder, som er fri for radon.

For som Brian siger: ”Hvis vi en dag skal sælge boligen videre, kan det også sagtens blive et problem, hvis der er høje radonværdier i huset. Det ser man allerede, at der er ved at komme fokus på. Derfor var det også vigtigt for mig at vælge en radondug, som ikke bare lige går i stykker.