EPS som emballage. #FaktaomEPS

Del:

EPS som emballage

EPS-materialet er ideelt til emballering af fødevarer. Det er godkendt til levnedsmidler af Fødevareministeriet i henhold til EU-direktiv 90/128 og er ligeledes BGA/FDA godkendt.

De vigtigste grunde til, at EPS er så velegnet til levnedsmidler, er, at materialet er hygiejnisk, har en høj isoleringsevne og tåler frost, samt at det er fugtresistent og hindrer gennemtrængning af væde.

Også ved emballering af tunge genstande som tv-apparater, computere og køleskabe er EPS genialt – det kan formtilpasses næsten ethvert tænkeligt produkt og fungerer godt i kombinationslæsninger med fx pap.

Ligeledes yder EPS-pakkefyld perfekt beskyttelse af skrøbelige genstande som vaser og andre glasgenstande. Det fleksible pakkefyld former sig efter varen og beskytter uden at ridse eller på anden måde beskadige varen, der når frem til modtageren i hel og ubeskadiget stand.

Mindre miljøpåvirkning end alternative emballage former

Emballage af ekspanderet polystyren (EPS) er mindre belastende for miljøet, hvis man sammenligner med tilsvarende emballager fremstillet af alternative materialer. Det viser to livscyklusvurderinger af fiskekasser og TV-emballager foretaget i 2012.

Livscyklusvurderingerne er gennemført af det uafhængige internationale konsulentfirma PwC/Ecobilan (PricewaterhouseCoopers) for den europæiske brancheorganisation EUMEPS.

Formålet med LCA’erne var at analysere og sammenligne miljøpåvirkningerne fra EPS emballager og emballager fremstillet af andre materialer.

Analysemetoder, data samt undersøgelsernes konklusioner har efterfølgende været genstand for kritisk review af uafhængige LCA eksperter hos TÜV Rheinland i Tyskland.

Konkurrencefordel – Fremragende produktbeskyttelse

EPS materialet har helt unikke egenskaber i forhold til opbevaring og isolering, idet EPS-kasserne yder en enestående produktbeskyttelse. Helt grundlæggende sparer man mere energi med en optimal beskyttelse, end den energi, der forbruges i hele emballagens levetid, fordi man undgår tab under transport og opbevaring.

Dette gælder også for sikker transport af friske fisk: En fiskekasse lavet af polystyren til 20 kg vilde fisk bruger kun 1/20 af den energi, der anvendes til fangst, transport og forarbejdning af fisken.

EPS og fødevarer

Polystyren fremstilles gennem polymerisering af styren, der er et stof, som også findes naturligt i fødevarer som f.eks. jordbær, kød, kaffe, bønner og kanel.

EU-Kommissionen har undersøgt dets mulige på miljøet og menneskers sundhed. Den har konkluderet, at der ikke er behov for at indføre begrænsninger i anvendelsen og brugen af styrenbaserede materialer.