Nyt Faktaark om XPS på byggepladsen #faktaomEPS

XPS – ekstruderet polystyren – er et let og miljøvenligt materiale bestående af ca. 98% luftarter og 2% polystyren (plast). Det minder om EPS, men har lidt andre egenskabe. Det er typisk farvet i modsætning til EPS, som er enten hvidt eller gråt.

Som isolering bidrager XPS til mere energieffektive bygninger gennem effektive løsninger. Mange af de XPS-produkter som anvendes i byggeriet er designet til at reducere arbejdstiden på byggepladsen.

XPS er 100% genanvendeligt. EPS-branchen har derfor udarbejdet dette faktaark, således at vi kan øge genanvendelsesgraden af XPS i byggeriet.

Del:

Faktaarket kan hentes her.

Du kan læse indholdet af faktaarket nedenfor:

1. Sikre alle materialer mod vind.

XPS-produkterne er meget lette med hensyn til volumen, dette gør produkterne lette at arbejde med, men let kan flyttes af enkraftig blæst. Det er derfor vigtigt at sikre XPS på byggepladsen, så materialerne ikke beskadiges eller spredes.

2. Brug varmekniv, når du skærer XPS.

For at undgå spredning med XPS anbefaler vi at bruge en varmekniv (eller glødetråd) til at skære XPS og ikke almindelig håndsav. Varmekniven giver både et mere præcist snit, og du behøver ikke at rive materialet op. Der er flere varianter af disse, både håndholdte klinger til formskæring og større bordknive til at skære XPS’en.

3. Sorter afskåren XPS i separate poser.

På grund af den store volumen og den lave vægt er det en stor fordel at sortere XPS separat. Dermed kan antallet af tømninger af restaffald reduceres.

Når XPS er sorteret i sin egen fraktion kan det med fordel komprimeres og sælges til genanvendelse. Her opnås størst værdi, hvis det er sorteret i sin egen fraktion. Forskellige farver XPS kan blandes, men hvid og grå EPS bør have egen fraktion. Det øger kvaliteten i genanvendelsen.

Kildesorteringen gøres nemmest på byggepladsen, når der:
• Er passende sækkestativer til XPS, hvor skæring og bearbejdning finder sted.
• Det er tydeligt markeret, at poserne er til XPS.
• Poser der kan rumme 800 til 2000 liter er at foretrække på grund af XPS’ens volume.

I EPS-branchen kan vi henvise til aftagere af den brugte XPS, hvis din genbrugsplads eller dit affaldsselskab ikke kan hjælpe dig.