Fakta om EPS-fødevareemballage
Gode termiske og stødabsorberende egenskaber gør EPS-skumplast til et fantastisk emballagemateriale. Det er resultatet af intelligent udnyttelse af 98 pct. luft og blot 2 pct. plast.
EPS-skumplast er en forkortelse for ekspanderet polystyren som også er kendt under en eller flere handelsnavne – fx Flamingo, Jackopor, Styrolit, Styropor og Sundolitt. Derudover anvendes i nogle sammenhænge den europæiske fællesbetegnelse ’Airpop – engineered air’.
EPS har en helt særlig kombination af termiske og stødabsorberende egenskaber, og det gør materialet særdeles velegnet til emballering af en række produkter.
- Gode isoleringsevner
- Sikrer at det beskyttede produkt opretholder kvaliteten
- Vejer stort set ingenting, da det er 98% luft og kun 2% polystyren
- Det er hygiejnisk, da der ikke kan gro bakterier på emballagen
- Emballagen forhindrer at produktet tørrer ind
- Det er 100% genanvendeligt
Gode isolereringsevner
EPS består af 98 pct. luft indesluttet i små plastceller. Den store mængde stillestående luft gør, at EPS isolerer meget effektivt mod både varme og kulde
Derfor bliver EPS ofte brugt til emballering af fødevarer og medicinalprodukter – fx når fersk kød og fisk eller vacciner og andre temperaturfølsomme medicinalprodukter skal transporteres over større afstande.
EPS emballage er stødabsorberende
De 98 pct. luftfyldte plastceller virker også som små stødabsorberende airbags, som yder en meget effektiv beskyttelse mod ydre påvirkninger fra slag og stød. Med sine stødabsorberende egenskaber bidrager EPS-emballagen til, at fødevarerne ikke bliver skadet eller forgår under transporten.
Lav vægt
98% luft vejer ingenting, og 2% ekspanderet polystyren vejer ganske lidt. Den lave vægt gør dem samtidigt nemme at håndtere på lager og i produktionen. Det betyder også, at vægten af emballagen udgør en ganske lille del af den samlede vægt af det gods, der skal transporteres.
Og lavere vægt betyder lavere transportomkostninger.
Nem at forme
EPS emballager bliver fremstillet i unikke støbeforme af aluminium. Materialet kan derfor formes, så det passer præcist til det produkt, der skal emballeres. Samtidig kan emballagen designes, så der bruges mindst mulig EPS. Det er betyder optimal udnyttelse af råmaterialerne til gavn for både virksomheder og miljø.
Kontakt med fødevarer
Fødevarer kan uden anden indpakning emballeres i EPS bakker og kasser, fordi materialet er kemisk inaktivt og således ikke afgiver kemiske forbindelser til grøntsagerne, kødet eller fisken.
EPS er BGA/FDA-godkendt. Det vil sige godkendt til direkte kontakt med fødevarer af fødevaremyndigheder i Europa og USA.
Om polystyren
Polystyren fremstilles gennem polymerisering af styren, der er et stof, som også findes naturligt i fødevarer som f.eks. jordbær, kød, kaffe, bønner og kanel. EU-Kommissionen har undersøgt dets mulige virkninger på miljøet og menneskers sundhed. Den har konkluderet, at der ikke er behov for at indføre begrænsninger i anvendelsen og brugen af styrenbaserede materialer.
Bæredygtigt materiale, der er 100% genanvendeligt
EPS er et et bæredygtigt materiale, det er det bl.a. fordi det er 100% genanvendeligt, men også fordi det kræver ganske få ressourcer at producere EPS, hvilket betyder, at det har en begrænset påvirkning af klimaet. Den lette vægt gør f.eks. at der skal bruges mindre energi på transport, når der anvendes EPS-emballag – og dermed udledes der relativt mindre CO2.
EPS’en stødabsorberende egenskaber betyder, at dyrbare varer ikke går i stykker under transporten. Samtidig betyder det, at der ikke skal bruges ny energi og nye materialer på at udbedre skader eller måske lige frem producere helt nye varer som erstatning.