EPS fundamenter er kommet for at blive

Mere end 5.000 bygninger i Danmark er opført på fundamenter af EPS, og den nye byggemetode har bestået prøvetiden med glans

Del:

Fundamenter støbt i forme af EPS lagt næsten direkte ovenpå terræn var i slutningen af 1990’erne en nyhed i Danmark – en helt ny metode til fundering i lav dybde.

Nu 15 år senere er det vurderingen, at EPS fundering er blevet brugt ved opførelse af mere end 5.000 byggeenheder. Metoden er især anvendt under mange nye parcelhuse og sommerhuse i 1-1,5 plan. I de senere år er den også benyttet ved byggeri af blandt andet skoler,
institutioner, administrationsbygninger, rækkehuse og bygninger med forskudt plan.

Brud med traditionen

Traditionelt er fundering af små huse udført med støbte sokler til minimum 90 cm dybde. Her kom så en helt ny metode, hvor støbearbejdet ikke længere foregik i dybden, men derimod ovenpå en stampet sandpude og EPS.

Kan det bære? Sikrer det godt nok mod fugt og frost fra undergrunden? Et par af de spørgsmål, som skeptikere stillede til den nye metode.

Gode erfaringer fra udlandet

’Fra erfaringer i flere af vore nabolande var vi ret sikre på, at EPS fundamenter levede op til både vore lokale danske byggeregler og de funktionelle krav’, siger Karsten Sjørup Knudsen, formand for EPS industrien i Danmark. Men EPS branchen var også godt klar over, at en helt ny byggemetode skulle vise sit værd på byggepladsen, gennem bygningers levetid og i konkurrencen med andre metoder.

Her kunne man henvise til Sverige hvor EPS fundering var anvendt problemfrit i op mod 20 år før lanceringen i Danmark. I Norge er EPS fundering også vel gennemprøvet og i dag så anerkendt, at næsten 100% af alle norske småhuse funderes med denne metode.

Konkurrencedygtig

Metoden er også økonomisk attraktiv, fordi den blandt andet sparer arbejdsgange og mandetimer på byggepladsen. Derfor har EPS fundering i dag bidt sig fast i Danmark som en absolut konkurrencedygtig funderingsmetode.

Prøven bestået

EPS fundering med støbeelementer og plade har nu rundet de 15 år i Danmark. Og metoden har angiveligt klaret ’prøvetiden’
med glans: Ingen af de mere end 5.000 byggeenheder har vist svigt grundet funderingsmetoden.

Lav dybde beskrevet i 1977

Fundering i lav dybde var allerede beskrevet 20 år tidligere i 1977. Dansk Ingeniørforenings norm DS415 anviste allerede dengang muligheden for, at reducere funderingsdybden ved opvarmning, dræning eller isolering.

EPS funderingselementer og plader er særdeles velisolerende og fugtafvisende. Derfor imødekommer de ganske glimrende kravene i den dengang gældende DS415 og den nugældende Eurocode 7.

 

Artiklen er en del af serien EPS fundamenter, som består af: